Júliusban a szárazság miatt a kukorica a csöveket sem tudta rendesen kinevelni: a fejletlenebbeket feláldozta a túlélésért.

A termés most is tükrözi a nyári hőség nyomait. A kukorica betakarítását Rácegresen már meg is kezdték. Csaknem egy hónappal korábban mint tavaly.

Az eddigi becslések szerint 7-8 tonna termést várnak Rácegres határában. Ez a tavalyi 12 tonnához képest közepesnek mondható. A legkevesebb kukorica Dél-Somogyban és Marcali térségében várható.

- A 30-35 napos hősokk elkapta a kukorica virágzását, ennek ellenére a közepes termést tudják produkálni a fajták, nyilván ha ez 30 évvel ezelőtt történik, tragédia van - mondta a Somogy Megyei Növényvédelmi Kamara elnökségi tagja, Tóth István.

Volt, ahol kisilózták a kukoricát, annyira rossz az idei termés. Az árak ugyanakkor elmaradnak attól, amit korábban a gazdák vártak.

- Nem fog tükröződni a terméskiesés az árban szerintem, most 44 forintot adnak a kukorica kilójáért, annak ellenére, hogy nem lesz meg az a termés, hiszen a minisztérium is hangoztatja mennyivel kevesebb kukorica lesz Magyarországon. Bízom benne, hogy valami reális árt fogunk találni - foglalta össze a Magyaratádi Barátság Szövetkezet elnöke, Lackovics Sándor.

Sok gazdának raktáruk sincs, ahol a kukoricát tárolhatnák, ezért inkább olcsóbban eladják.

Címkék: betakarítás, kukorica, somogy, gazdaság