Kaposvár és Üsküdar kapcsolata 2013-ban kezdődött. Akkor kereste meg a török fél Kaposvárt az együttműködés lehetőségével, amelynek területei elsősorban a tudomány, az oktatás és a gazdasági élet voltak. Ezzel párhuzamosan, ennek részeként indult el a Kaposvári Egyetem és a Marmara Egyetem kapcsolata is.

Szita Károly az ünnepélyes aláíráson elmondta: "elkezdtük építeni azt a kapcsolatot, amely aztán híd lehet nemzetek és közösségek, vállalkozások, egyesületek, iskolák, egyetemek, családok és emberek között. Ma éppen ennek a kétéves hídépítési folyamatnak érünk a végére, amikor aláírjuk a testvérvárosi megállapodást. Ezentúl a fő feladatunk már az lesz, hogy ezt a bizonyos hidat folyamatosan ápoljuk, hogy mostantól fogva szabad legyen rajta az átjárás mindazoknak, akik gazdagabbá akarnak válni akár lelki, akár szellemi, akár üzleti szempontból."

Kaposvár polgármestere kiemelte: "aligha gondoltuk, hogy szerződésünket éppen egy óriási migrációs válság közepette fogjuk aláírni. Mostani szerződésünkkel tehát nemcsak egymás iránti nyitottságunkat deklaráljuk, hanem szimbolikusan a béke és a szabadság elkötelezett követeivé is válunk, sürgetve korunk legnagyobb válságának egyetlen valódi megoldását. Hiszen egyértelmű, hogy a migránsválság megoldásának kulcsa a béke megteremtése Szíriában." Szita Károly hozzátette: az Európai Uniónak segítséget kell, illetve kellett volna nyújtania Törökországnak, mivel kétmillió szírről gondoskodnak jelenleg is.

Az ünnepélyes aláíráson Kaposvári üzletemberek és az egyetem képviselői is részt vettek.

Címkék: Üsküdar, testvér, város, gazdaság, Kaposvár