Magyarországnak az elmúlt 25 évben csaknem 40 százalékkal sikerült csökkentenie a klímaváltozást okozó üvegházhatású gázok kibocsátását, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne még tennivalónk - jelentette ki Áder János pénteken Kaposváron.

A köztársasági elnök a somogyi megyeszékhely önkormányzata által először szervezett klímanap zárásaként tartott előadást, amelyben arról beszélt, hogy minden állam keresi a válaszokat, miként tarthatja fenn az eddigi életszínvonalat, és miként csökkentheti a környezetszennyezést.
Szerinte Magyarország ebből a szempontból lépéselőnyben van, mert míg sok más országnak "csak álom, jobb esetben terv", hogy jelentősen mérsékelje az üvegházhatású gázok kibocsátását, addig nálunk 25 év alatt 40 százalékkal sikerült csökkenteni. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne még tennivalónk.

Az államfő teljes beszédét ide kattintva nézhetik meg.

Áder János köztársasági elnök és Szita Károly polgármester díjakat ad át egy óvodásoknak meghirdetett rajzverseny győzteseinek. Fotó: MTI/Varga György
Áder János köztársasági elnök és Szita Károly polgármester díjakat ad át egy óvodásoknak meghirdetett rajzverseny győzteseinek. Fotó: MTI/Varga György

Szita Károly, Kaposvár polgármestere azt hangsúlyozta: ma kell tenni azért, hogy "Földünk a gyermekeink számára is élhető bolygó", Kaposvár pedig élhető város maradjon. Az éghajlatváltozás negatív hatásait már a kaposváriak is érezhették, mert az utóbbi időben a Kapos folyó kétszer is kiöntött, ez mintegy hatezer ember biztonságát, életét és vagyonát veszélyeztette - mondta.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy az önkormányzat meghirdette a Zöld Kaposvár programját, amelynek legfontosabb célja, hogy a város működéséhez felhasznált fosszilis energiahordozókat 2050-re teljes egészében lecseréljék. Ennek részeként a városban közlekedő 40 autóbusz mindegyikét újak váltják, ezeket sűrített földgáz, illetve a helyi cukorgyár által előállított biogáz fogja hajtani - fejtette ki Szita Károly.

A polgármester teljes beszédét ide kattintva nézhetik meg.

Címkék: bolygó, éghajlat, Áder, klíma, Szita, gazdaság