Hazánkban szeptember elsejével indult el a családi csődvédelem intézménye. A szakértők országosan mintegy 25-30 ezer, Somogyban ezres nagyságrendben számítanak azokra, akik igénybeveszik ezt a lehetőséget. Neszményi Zsolt, somogyi kormánymegbízott: "Azok a személyek lesznek részesei ennek az eljárásnak, akiknek a lakhatásukat biztosító ingatlanra a végrehajtást már elrendelték, illetőleg a hitelüket felmondták és a végrehajtás elrendelése várható. Vagyis, ha kényszerértékesítésről, magyarra lefordítva árverésről van, esetleg lesz szó."

A rendszerbe csak olyanok léphetnek be, akiknek legalább 2 millió,  legfeljebb 60 millió forint tartozásuk van. Csak öt különböző tartozásuk lehet, de egynek meg kell haladnia a fél millió forintot és annak legalább 3 hónapja lejárt a törlesztés határideje. Az adósnak jövedelemmel és vagyonnal is rendelkeznie kell, de a tartozás mértéke nem haladhatja meg ezek kétszeresét.

Az eljárást a banknál kell kezdeményezni, a kormányhivatal csődvédelmi szolgálata ezután lép be a képbe. A folyamat további részleteiről a Somogy Megyei Kormányhivatal osztályvezető-helyettese, Triznay Gabriella számolt be a KaposPontnak: "Előbb a bank, a hitelintézet, a fő hitelező megküldi a kérelmező nevét a szolgálat számára, akkor nekünk kötelezettségünk, hogy három napon belül a Központi Hitelinformációs Rendszerbe rögzítsük ezeket az adatokat. Gyakorlatilag ettől az időponttól kezdve az ideiglenes csődvédelem beáll az állampolgár, az ügyfél, a kérelmező számára."

Első körben csak azok vehetnek részt a folyamatban, akiknél már árverésre készül a bank, ők október 31-ig jelentkezhetnek a csődvédelemre. 2016 őszétől pedig azok is, akik most nem feleltek meg a feltételeknek.

A program résztvevőit nem lehet kitenni otthonukból, és akár a tartozás egy részét is elengedhetik. A csődvédelem alatt azonban egy biztos felügyeli a családi költségvetést, aki szigorúan megszabja, hogy mire szabad költeni. Egy autó fenntartása például már luxusnak számíthat.

Címkék: csődvédelem, magáncsőd, törleszt, adós, deviza, kölcsön, hitel, gazdaság