Az elmúlt években 5 mentőállomás építésére nyert pályázatot az Investment Kft. Wágner Ernő azt mondja: a Széchenyi Forgóeszköz Hitel nélkül nem vágtak volna bele.

- A kezdődő projektek kifizetése az köztudomású, hogy akadozik. Szerencsére már ezt nem lehet elmondnai, ha nem lett volna a 25 milliós folyószámlahitel a Széchenyi kártyával együtt akkor ez elég nagy probléma lett volna. Nem beszélve arról, hogy elég sok alvállalkozót kell foglalkoztatnunk - mondta Vágner Ernő, az Investment Kft. ügyvezetője.

A 2002-ben indult programban eddig több mint 9 ezer ügyfél regisztált, ők csaknem 46 milliárdnyi hitelt vettek fel. A hitel előnyei közé tartozik, hogy akár 3 hét alatt hozzá lehet jutni, bármire költhető, akár liqviditási problémákra is. Néhány napja már jelentősen magasabb összeghez is hozzá lehet jutni.

- A hitel összegét jelentősen sikerült megemelni, mind a kártya folyószámla hitelben, mind az agrárkártyát illetően eddig a maximum 25 millió forint volt, ami immár 50 millió forintra emelkedett - válaszolta Békefiné Dobozi Beatrix, a SKIK ügyfélszolgálati vezetője.

Eddig a somogyi vállalkozások fele átlagosan 3-5 millió forint közötti összeget igényelt. Ötödük pedig a legmagasabb 11 millió és 25 millió forint közötti összeget.

A kisvállalkozásokat kiemelten támogatja a megyei vállalkozói központ is. Az elmúlt években 500 cégnek biztosítottak uniós forrásból nagyon kedvező beruházási és forgóeszköz hiteleket. De a vállalkozások beindítását is ösztönözték.

- Az induló vállalkozásoknak, a finanszírozási igényét 80 százalékban a megyei és a fővárosi vállalkozás fejlesztési alapítványok elégítették ki. Úgy gondolom, hogy nem létezhetne hatékony vállalkozásfejlesztés főleg az induló vállalkozások esetében enélkül a munka nélkül - tette hozzá Keresztes Péter, a Somogy Megyei Vállalkozói Központ főigazgatója.

A kormány tervei szerint a következő uniós ciklusban 85 milliárd forint jut vállalkozások támogatására.

Címkék: Széchenyi Kártya, kedvező, vállalkozás, hitel, gazdaság