Több héten át tartó hatalmas hőség jellemezte az idei nyarat. Turisták ezrei tódultak a Balaton partjára, hogy a vízben és a vízparton hűsítsék magukat. A kánikulai hetek kedveztek a balatoni vendéglátósoknak amellett, hogy komoly emberhiánnyal kellett megkűzdeniük.

- Nagyon nehezen kezdődött, nagyon nehezen tudtunk személyzetet összeszedni, ez a legnagyobb problémája a mai vendéglátásnak a személyzethiány, és a szakképzett dolgozóhiány. De hál istennek összejött a szezon közepére, megjött a jó idő, nagyon jó hétvégéink voltak, nagyon sok vendégünk volt és nagyon meleg volt a Balaton - mondta a Szili Vendégház és Fogadó tulajdonosa, Szili József.

A közvetlenül vízpart mellett lévő éttermek és sütödék akár 20-30 százalékos forgalomnöverkedést is elkönyvelhettek az idei évben a korábbiakhoz képest. A vendéglátósok jó szezont zártak idén.

Ez lenne az egyik megoldás az idén első alkalommal jelentkező szakemberhiányra, hangzott el a KISOSZ mai évértékelőjén. A vendéglátósok hozzátették, ha egyszerűsítenék a román, a szlovák, vagy ukrán szakácsok és pincérek munkavállalását, akkor enyhíthetnének a gondokon. A KISOSZ-nak a forgalomnövelésre is lenne javaslata.

- A vendéglátás ételáfáját csökkenteni kellene, legalább egy olyan 10-18 százalék között gondoljuk. E természetesen stratégiai célja az érdekképviseleteknek és rövidesen a tárgyalásokat is elindítjuk. Ugyanígy szeretnénk hogyha olyan költségek nem terhelnék a szakmát, mint például az online pénztárgépek magas szervízdíja - foglalta össze a KISOSZ megyei társelnöke, Kertész Rezső.

A vasárnapi zárva tartás is sok problémát okozott a szezonban. A KISOSZ szerint enyhíteni kellene a törvény úgy, hogy a tulajdonos mellett négy alkalmazott is dolgozhasson egy-egy üzletben, a szezonban nyitva tartó boltok pedig az adventi vasárnapokat inkább nyáron használhassák ki.

Címkék: kisosz, szezon, balaton, gazdaság