Már igényelhető mindkét diákhitel-konstrukció a 2015/16-os tanévre - tudatta a Diákhitel Központ Zrt. kedden az MTI-vel.

Közleményük szerint azok a diákok, akik az első hiteligénylési határidőig, azaz szeptember 15-éig leadják hitelkérelmüket, október 15-én már hozzájuthatnak az igényelt összeghez.

A szabad felhasználású Diákhitel1-hez 4,9 százalékos kamattal, képzési formától függetlenül juthatnak a hallgatók,  és havonta legfeljebb ötvenezer forintot igényelhetnek. A 2 százalékos kamatú Diákhitel2-t önköltséges képzésben résztvevők kérhetik képzési díjuk kiegyenlítésére, felvehető maximuma az igénylő képzési költségének összege. A Diákhitel1 esetében az igénylők bankszámlájára, a Diákhitel2 esetében közvetlenül a felsőoktatási intézményhez érkezik meg a pénz - írták.

A diákhitel kétféleképp igényelhető: a Diákhitel Direkt online felület mellett már a felsőoktatási intézmények elektronikus hallgatói felületeiről is elindítható az igénylés. További segítség kérhető a KÖKI Terminál 2. emeletén található személyes ügyfélszolgálaton, amely két szombaton, szeptember 5-én és 12-én is nyitva tart 10-14 óra között, és a Kacsa utcai ügyfélszolgálat is üzemel a megszokott nyitvatartási időben.

A központ felhívja a figyelmet arra, hogy a hallgatói hitelrendszerről szóló kormányrendelet év eleji módosítása után a jogosultak köre, valamint a jogosultsági idő is bővült. Így már 40 éves korig lehet kérni és folyósítani a diákhiteleket, illetve tíz félév helyett akár tizenegy félévre is.

A diákhitellel kapcsolatos minden fontos információ magyar és angol nyelven elérhető a Diákhitel Központ internetes felületén.

Címkék: felsőoktatás, százalék, Diákhitel, kamat, hallgató, egyetem, gazdaság