Több száz somogyi idős kaphat nyolc és félezer forint nyugdíjkiegészítést a júliusban életbe lépett hadigondozásról szóló törvénymódosítás révén.

A júliusi változással támogatást nyújtanak a második világháborúban elesett, eltűnt, hadifogságban elhunyt katonák és munkaszolgálatosok özvegyeinek és árváinak, valamint azoknak, akiknek férje, édesapja 1938. november 2-a és 1945. május 9-e között a volt magyar királyi honvédség és csendőrség kötelékében szolgált, elesett, vagy utána hadifogságban elhunyt.

A jogosultság feltételei között szerepel egyebek mellett, hogy 1949 előtt nyilvántartásba voltak véve.

Ez a nyugdíjkiegészítés nem jár automatikusan, ezt a kormányablakokban és a járási hivatalokban kell kérvényezni a jogosultaknak.

Szintén a kormányhivatalokat érinti az augusztustól megváltozott személyszállítási törvény; ennek új passzusai ugyanis többek között kimondják, hogy az utazási kedvezmény igénybevétele az úgynevezett utazási kártya kiváltásához köthető.

A törvény úgy határozza meg a közlekedési kártyát, hogy az megfelel az egységes elektronikuskártya-kibocsátási keretrendszer feltételeinek és - kormányrendeletben meghatározott - utazási okmányként használható.

A közlekedési kártya, mint másodlagos kártya - amennyiben annak műszaki és technikai feltételei adottak - a tulajdonosa kérelmére, a személyi igazolvány kártyájához hozzárendelhető.

A kártyához a felhasználónak előbb regisztráltatnia kell magát. A hét elején megjelent kormányrendelet a regisztrációval összefüggő feladatokat a fővárosi kerületi és a járási kormányablakokra, valamint a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalára bízza.

A regisztráció a következő adatok felvételét jelenti: a kártyát használni kívánó személyazonosító adatai, lakcíme, fotója és - ha a 14. életévét betöltötte - az aláírása is szükséges.

Végül kimondja a törvény: amennyiben az utazási szolgáltatásra elektronikus kártya kerül bevezetésre, jogszabály a közszolgáltatási utazási kedvezmények igénybevételét közlekedési kártya használatához kötheti.

Címkék: utazás, kártya, háború, kedvezmény, nyugdíj, közlekedés, gazdaság