Elektronikus beszámolót kell benyújtania a társaságiadó-bevallás benyújtására kötelezett társaságoknak és a kettős könyvvezetést vezető eva-alanyoknak. A beszámoló letétbe helyezésének és közzétételének határideje 2015. június 1-je volt.

A legfrissebb adatok szerint Somogy megyében több mint 500 adózó nem tett eleget az elektronikus beszámoló közzétételi kötelezettségének. Ha ezt  a kötelezettségét az adózó nem teljesíti, a NAV 30 napos határidőt ad a pótlásra és akár 500 ezer forint mulasztási bírságot is kiszabhat.

Ha a határozatban megadott határidőig az adózó nem pótolja a beszámoló közzétételét, akár 1 millió forint mulasztási bírságot kaphat. Amennyiben az adózó a második határozatban megadott határidő végéig sem tesz eleget beszámolási kötelezettségének, a NAV  törli az adószámát és a törlés tényét megküldi a Cégbíróságnak, amely a gazdálkodó társaság megszűntetésére mellett is dönthet.

Ha az adózó pótolni szeretné mulasztását, az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs Szolgálatánál, vagy a NAV honlapjáról letölthető általános nyomtatványkitöltő program segítségével az Ügyfélkapun keresztül tud intézkedni.

A feltöltéshez készült kitöltési útmutató részletesen bemutatja a feltöltés menetét. A beszámoló benyújtásáról minden esetben visszajelzést, illetve egy befogadó, vagy elutasító tanúsítványt küldenek.

Hibás kitöltés esetén nem teljesül a közzététel, így ugyanolyan szankcióra számíthat az adózó, mintha be sem nyújtotta volna. Ugyancsak érvénytelen a közzététel, ha annak díját a benyújtó nem fizeti meg.

Címkék: kötelezettség, közlemény, feltöltés, NAV, adózás, Somogy megye, gazdaság