Rakodó és mezőgazdasági gépek, illetve úthengerekhez is gyártanak a Kapos Atlas Gépgyárban különböző fémszerkezeteket. A cég 265 embernek ad folyamatosan munkát. Nemrég egy milliárdos fejlesztésbe vágtak bele, üzemcsarnokot építenek és újabb gépeket vesznek. Ezzel további 50 dolgozót tudnak majd foglalkoztani.

- A cégünk az idei évre egy 35 százalékos növekedést tervez, amivel 4 milliárd forintos árbevételt fogunk elérni. Az eltelt hat és fél hónap alapján ezek a tervek megerősítve látszanak, jelenleg körülbelül 35 százalékkal tartunk előrébb, mint a tavalyi év hasonló időszakában - mondta Molnár Balázs, a Kapos Atlas Gépgyár Kft. ügyvezetője.

null

Országos szinten tavaly májushoz képest 5,2 százalékkal bővült az ipari termelés, 3 százalékkal több embert foglalkoztatnak és van ahol 10 százalékos béremelést is tudtak adni a statisztikai hivatal adatai szerint.

- A magyar iparban egy jelentős mértékű termelésbővülés van, amit részben a magyar ipar nagyértékű hatékonység növelése tett lehetővé, jelentős szellemi kapacításokkal rendelkezünk és ez mivel a nemzetközi piaci környezet is kedvezően alakult, Nyugat-Európában a gépkocsi gyártás jelentős mértékben bővült, illetve az új gépjárművek meghrendelése, ezért a hatékony magyar ipar ezeket a lehetőséghete nagyon jól tudta az elmúlt időszakban kihasználni - válaszolta Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

null

A somogyi vállalkozások körében egy év alatt 22 százalékkal nőtt a beruházási kedv. A gazdaság szereplői a pályázati lehetőségekre várnak, amelyekkel a megye és Kaposvár iparát erősíthetik. Kaposvár országgyűlési képviselője szerint a cégek bizakodóak.

- A: a beruházási kedv növekedése okán. B: a fejlesztési szándék 50 százalék körüli. C: létszámbővítést szeretnének mindannyian végrehajtani. Ennek mi a polgármester úrral, Szita Károllyal azért örülünk nagyon, mert mindketten ugyanazt az elvet valljuk, hogy a legjobb szociális védőháló az erős gazdaság - tette hozzá Gelencsér Attila, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője.

A beruházások, építkezések többsége uniós támogatásoknak köszönhetők. Jövőre azonban csaknem fele annyi pénz érkezik Brüsszelből. Ez nagy valószínűséggel hatással lesz a gazdaság lendületére is.

Glattfelder Béla szerint a hasonló helyzetekre, és a stabil ipar megőrzésére a képzés átalakítása a megoldás, amely az idei évtől indul el.

Címkék: Glattfelder Béla, Kapos Atlas, növekedés, Gelencsér Attila, Kaposvár, gazdaság