A vállalkozás jelentős járműparkkal és nemzetközi engedélyekkel rendelkezik, évek óta közúti áruszállítással foglalkozik. Alkalmazottai nincsenek, a munkavégzést munkaerő-kölcsönzéssel oldotta meg. A dolgozókat két különböző, a társaság székhelyétől jelentős távolságra lévő cégen keresztül foglalkoztatta. A NAV-nak feltűnt egy korábbiakhoz képest nagyobb összegű áfa-visszaigénylés, aminek nyomán ellenőrzést indított.

Kiderült, hogy semmi nem utal a munkaerő-kölcsönző cégek működésére, sem tárgyi eszközök, sem alkalmazottak. Az egyik cég székhelyén az ellenőrök egy székhelyszolgáltatót találtak. A keresett cég valójában nem működött és iratai sem voltak a székhely-szolgáltatónál. A másik cég székhelyén sem cégtábla, sem munkaerő-kölcsönző cég nem volt fellelhető.

A tanúmeghallgatások és bizonyítékok alapján egyértelműen kiderült, hogy a „kölcsönzött” munkavállalók korábban évekig a társaság alkalmazásában álltak és azóta is ugyanazt a munkát végezték, és korábbi munkáltatójuknak tartoztak felelősséggel.

A vállalkozás a fiktív munkaerő-kölcsönzők közbeiktatásával próbálta megúszni az adófizetést. A jogsértés miatt a hivatal a korábbi időszakok vizsgálata mellett  a 3 millió forintos áfa-kiutalást visszatartotta és több mint 1,4 millió forintos bírságot szabott ki. Mindezek után a társaság bejelentette alkalmazottait és fizeti a foglalkoztatáshoz kapcsolódó közterheket.

Címkék: járulék, fiktív, csal, adóhatóság, számla, NAV, gazdaság