Már otthonosan mozognak rókák Kaposvár egyik családi házának udvarán. A kerti vödörből iszik és a teraszon is körülnéz. Az itt élők azt mondják rendszeres vendég náluk a rókacsalád. Mivel itt tyúkokat nem tartanak, a macskákat tizedeli a róka. De nem csak a kukászsákokat rágják ki, hanem a kint maradt kutya és macskaeledelt is rendszeresen megeszik.

Az állatorvos szerint nem árt az óvatosság a vadállatokkal. A házi kedvenceket mindenképpen oltassák veszettség ellen.

- A rókáról mindenkinek a veszettség jut elsőre eszébe. Sajnos ez most újra előfordulóban van Magyarországon a veszettség. Tehát amennyire az utóbbi évtizedekebn sikerült visszaszorítani, most újra előfordul Magyarországon a veszettség - mondta Török Tímea, állatorvos.

A rókák rendszeres vakcinázásával próbálják ezt megelőzni. A vadásztársaságok szerint meg kell tanulni ezekkel az állatokkal együtt élni. Van azonban néhány praktika amivel távol tarthatjuk a vadakat az udvarunktól.

A vadásztársaságok szerint meg kell tanulni ezekkel az állatokkal együtt élni. Van azonban néhány praktika amivel távol tarthatjuk a vadakat az udvarunktól.

- Egy vehemensebb házörző kutya, egy riasztó, vagy egy rossz kabát kihelyezése. Ez segíthet nagyon sokszor, különösen a vaddisznó és az őz ellen lehet orvosság. Róka ellen nagyon nem hiszen itt él közöttünk, itt él velünk - mondta a Somogy Megyei Vadászkamara titkára, Kemenszky Péter.

Itt ugyanis rengeteg táplálékot találnak és nincs természtes ellenségük sem.

Címkék: veszettség, róka, kaposvár, gazdaság