Vannak helyek, hol már csak a pálinkafőzés tudja némileg javítani a termelők pénzügyi mutatóit. Másutt már az sem. Bárdibükkön például több hektárnyi meggyest, Kiskorpádon pedig almást számoltak fel a gazdák. Kiskorpád polgármestere, Epstein Ferenc: "a bevétel, amihez az alma értékesítésből jutottak volna a termelők alapvetően az önköltségi árat - a permetzés, a leszedés, a szállítás és a tárolás költségeit - sem fedezte. Ezért jutottak arra a döntésre, hogy akkor valahogyan máshogyan hasznosítják ezeket a területeket".   


A szakemberek szerint egy somogyi gyümölcsfeldolgozó segítene a most kialakult helyzeten. A környékbeli konzervgyárak ugyanis mind külföldi tulajdonban vannak, ráadásul ezek az üzemek jelentős készleteket halmoztak fel. Így szükségük sincs az idei termés 20-30 százalékára. Ezt a gazdák most a határokon túl próbálják meg értékesíteni, itthon pedig igyekeznek népszerűsíteni a gyümölcsfogyasztást.

Somogyban több helyszínen, köztük Kaposváron is ingyen lehet majd meggyet kóstolni például a Kossuth téren és a Virágfürdőben is a hétvégén.

Címkék: gyümölcsfeldolgozó, önköltség, ültetvény, meggy, termelő, gazda, ár, gazdaság