Még mindig az egyik legnépszerűbb úticél a kaposváriak körében idén nyáron Görögország. A legtöbben már az elmúlt hónapokban lefoglalták az utakat, egyre kedveletebbek a kis szigetek. Az utazási irodák tapasztalatai szerint nincs pánik az utazók körében, senki nem mondta vissza eddig a nyaralását. Néhány dologra azért érdemes odafigyelni a Görögországba készülőknek, mióta az ország a csőd szélére került.

- A bankautomatákból korlátozták a valuta felvételt. Ezért azt javasoljuk, hogy több készspénzzel induljanak útnak az utasaink - mondta a Jetwing Travel utazásszervezője, Riplné Palkovics Tímea.

Az irodák szerint élelmiszerhiányra nem kell számítnai. Akik önellátó apartmanban nyaralnak nem kell élelmiszer készleteket felhalmozniuk és kivinniük.

A valutaváltóknál is kissé megcsappant a forgalom az elmúlt napokban. A görög válság miatt a forint is gyengült.

- A nyaralási szezon beindultával elég nagy volt bizonyos valutáknak a forgalma. Az elmúlt egy -két napban picit visszaesett. Talán minimálisat mert elég jelentősen gyengült a forint , az eurónál, a dollárnál és a horvát kunánál is. Tehát a nyaralásoknál ezeket keresik a legjobban. Picit talán most kivárnak az utazni vágyók - foglalta össze a Ibusz Utazási Iroda Kaposvári Kirendeltségének vezetője, Ivanics Henriett.

Ma 316 forint 80 fillérért lehetett egy eurót venni. Egy kuna pedig csaknem 43 forintba került. A forintgyengülés mértéke az elmúlt fél év mélypontját érte el tegnap. Mivel a görög kormány ma hajlandóságot mutatott az együttműködésre a hitelezőkkel, a forint kis mértékben erősödni tudott. Elemzők szerint a folymat nem biztos, hogy tartós is marad.

- Azt tanácsolnám a tévénézőknek, hogy igyekezzenek nyomon követni az árfolyamok alakulását. Egy hét viszonylatában is nehéz megjósolni, hogy mi várható. Hosszabb távon pedig még a pénzügyi elemzők sem mernek vállalkozni, hogy megtippeljék. Alapvetően a legtöbb banki elemző véleménye szerint most járhatunk a forint gyengülés maximumán - tájékoztatott az Exclusive Change Kft. ügyfélreferense, Durucz Tamás.

Így aki megteheti, annak érdemes kicsit későbbre halasztania a valutavásárlást.

 

Címkék: valuta, görögország, csőd, gazdaság