Sokak számára kínaiul hangzik a szofverfejlesztők beszélgetése, de napjainkban egyre inkább elvárás, hogy legalább alapszinten ismerjék a fiatalok ezt a nyelvet.

Schenk Barnabás most érettségizett, egyetemre készül informatikusként akar dolgozni. A középiskolában kevés informatika óra volt és sokszor elavult ismereteket kaptak a számítástechnika naponta változó világából.

- Csak szakkörön tanultunk programozást és eleinte Pascalban, ami egy elég régi nyelv és nem túl használatos mostanában - tette hozzá a diák.

Hazánkban jelenleg legalább tízezer informatikusnak tudnának munkát adni. Ennél a kaposvári szoftverfejlesztő cégnél is keresnek munkatársakat, de nehezen találnak jó szakembert. Ők is érzik az informatika oktatás hiányosságait.

- Hazánkban jelenleg legalább tízezer informatikusnak tudnának munkát adni. Ennél a kaposvári szofverfejlesztő cégnél is keresnek munkatársakat, de nehezen találnak jó szakembert. Ők is érzik az informatika oktatás hiányosságait - árulta el a Precognox Kft. ügyvezetője, Jóföldi Endre.

Az Informatikai Vállakozások Szövetségének kutatásából kiderül, az oktatásban az elavult számítóges park mellett komoly gondok vannak a digitális eszközhasználattal és a diákok szövegértésével. A 15 évesek 60 százaléka ezen a tereületen írástudatlan. A változások érdekében a szakemberek nemrégiben egy hat pontból álló javaslatot tettek le.

- Alapvetően szükséges lenne egy olyan normatív támogatás, ami lehetővé teszi azt, hogy az elavult számítógépeket rendszeresen évente cseréljék és megújítsák és. ha lehet ne csak az informatika termekbe, hanem minden tanterembe kerüljön számítógép és ezeket a gyerekek rendszeresen használják - vetette fel az Informatikai Vállalkozások Szövetségének oktatási igazgatója, Horváth Ádám.

A legkeresettebb és legjobban fizetett szakmák többségében elvárás az alapvető digitális tudás. A hazai oktatásban viszont nem kapják meg a diákok ezt, így kiszorulnak a munkaerő piacról , állapítja meg a tanulmány.

Címkék: számítógép, internet, fiatal, gazdaság