A Videoton legújabb fröccsöntőgépe csaknem 100 millió forintba került. Két komponensű műanyagot is képes önteni a legmodernebb technikával. Az itt készült elemeket autókba építik majd be. Két hasonlót is vásárolt a kaposvári vállalat az elmúlt hónapokban, ráadásul önerőből.

- Úgy néz ki, hogy az idei évben szerencsés helyzetben vagyunk, mert növekednek a rendeléseink. De azért a kellő óvatosságra most is szükség van ahhoz, hogy milyen beruházásokba vágjunk bele. Amit elkezdtünk azok olyanok, hogy többcélúan is hasznosíthatók. Ha változik is valamennyire a termelési szerkezet akkor is azokat is lehet a jövőben hasznosítani - árulta el a Videoton Elektro-Plast Kft. ügyvezető igazgatója, Gerber András.

A vállalat a következő hónapokban is fejleszt. Egy csaknem 2 ezer négyzetméteres csarnokot húznak majd fel, amelyben újabb alkatrészeket termelnek és raktárként is funkciónál.

Rajtuk kívül még több nagy somogyi székhelyű cég is jelentős fejlesztéseket hajtott végre az első negyed évben. Ez országosan is kiemelkedőnek számít.

- 2015 első félévben Somogyban a beruházások összértéke meghaladta a 11 milliárd forintot, ezzel a teljesítménnyel a beruházások volumene 22 százalékkal növekedett. Szemben az országossal, ahol ez szintén kiemelkedőnek számít. Hiszen a 19 megyét és Budapestet is beleszámítjuk 6,3 Százalékos mérséklés tapasztalható - foglalta össze a KSH Dél-Dunántúli Igazgatóságának statisztikai elemzője, Kesztyüs Márk.

A legnagyobb mértékű beruházás a szállítás, raktározás területén történt. Itt 8-szoros a növekedés. De a cégek ötször többet költöttek gépjármű vásárlásra is idén mint tavaly ilyenkor. Összesen 2,8 milliárd forintot. A telephely bővítésre viszont kevesebb jutott 8,6 százalékkal.

A megyei kereskedelmi és iparkamara felmérése szerint a somogyi cégek kivárnak a nagyobb beruházásokkal. Az új uniós ciklus forrásaira várnak.

- Megjelent az első 3 GINOP pályázat amelyek közül 2 feldolgozóipari beruházások finanszírozását támogatja. Egy pedig nemzetközi külföldi vásárokon való megjelenéshez jelent támogatást - tájékoztatott a SKIK sajtószóvívője, Thurzó Ágnes.

Ez utóbbira már jövő héttől lehet pályázni. A tervek szerint egyébként a 2014-2020-as uniós ciklus pályázatainak 60 százaléka gazdaságfejlesztésre fordítható. A Somogyi cégek többsége telephelyét bővítené és gépeket vásárolna.

Címkék: vállalkozások, skik, pénz, somogy, gazdaság