Gyümölcsöt virágot, zöldséget termeszt és árul Vimola Gyuláné. A nyugdíjas hölgy idén kezdte a zöldségtermesztést. A feleslegét minden nap elhozza a kaposmérői piacra. Azt mondja: jól jön számára minden forint.

- Nyugdíjkiegészítőnek nagyon jó. Mert azért egy kicsit csurran cseppen. Ha nem is sok. Kevés a nyugdíj, amellé is jól jön az árusítás - mondta Vimola Gyuláné.

Novákék pedig már újabb fóliát is állítottak. Jelenleg három sátorban termesztenek zöldségeket, főleg paprikát és paradicsomot. A család egész éves bevétele ezeknek a zöldségeknek az eladásából származik.

- Itt a házunk előtt fogjuk értékesíteni. Egész dcemberben is kint vagyunk. Úgyhogy lassacskánt elfogy - válaszolta Novák Ferencné.

null

Kaposmérőben az utóbbi években egyre többen gazdákodnak újra.

- Akik igazán árutermelők ők még kevesen vannak, lehetne ennél sokkal több, de mindenképpen érzékelhető, hogy a zártkerti részeken egyre több területen vesznek újra használatba. A még korábban gondozatlan elbokrosodott terület volt azt próbálják kaszálni egyre több állatot tartani - tette hozzá Prukner Gábor, Kaposmérő polgármestere.

Somogyban az országos tendenciához hasonlóan jelentősen nőtt a kitermelők száma. Négy év alatt a számuk megháromszorozódott. Jelenleg 763-an nemcsak megtermelik, hanem fel is dolgozzák a megtermelt alapanyagokat. A kistermelők piacra jutását segíti a helyi termelői piacok kialakítása. Jelenleg 8 működik a megyében.

- A helyi termékek helyi fogyasztókhoz kerülését propagálja ma mindenki, hiszen így lehet ma friss és jó minőségű magyar hagyoményokra épülő élelmiszerekhez jutni vidéken is és Budapesten is - mondta dr. Pleva György, a NÉBIH Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság igazgatója.

Somogyban további termelői piacok nyitását tervezik a jövőben. A kistermelőket pedig növényvédelmi tanácsokkal is segítenék, hogy még jobb minőségű termékeket tudjanak előállítani.

Címkék: kistermelő, növekedés, 2015, Somogy, gazdaság