Hetente több száz sertést dolgoznak fel a Kométa vágósorán. Az elmúlt évig havonta 80-100 tonna bacont és fagyasztott árut szállítottak Oroszországba. Ez jelentős bevételt biztosított a cégnek. Az embargó és a korlátozások bevezetésével ez megszűnt, de most úgy tűnik ismét megnyílhat az út erre a hatalmas piacra.

- Egy teljes körű átfogó auditálás történt. Várjuk ennek az eredményét, várhatóan egy hónapon belül kapunk egy írásos visszajelzést, amire egy intézkedési tervet kell készítenünk - mondta a Kométa '99 Zrt. ügyvezető igazgató-helyettese, Hollósy Tibor.

A hazai cégek, és így a Kométa is abban bízik, hogy az év végétől újra szállíthatnak Oroszországba.

Az élő és fél sertések után januártól a sertés tőkehúsra is 5 százalék lesz az áfa. Anyagilag ez 100 millió forintos lélegzetvételhez juttatja a Kométát. Hollósy Tibor hozzátette, ezzel elindulhat az ágazat tisztulása, visszaszorulnak az áfacsalások és a legálisan működő cégek meg tudnak erősödni.

2015 első negyedévében 7,3 milliárd forint volt a Kométa árbevétele, szemben a tavalyi év hasonló időszakának 5 és fél milliárdjával szemben.

- A tavalyi 7 ezer tonna helyett idén már 11 ezer tonnát értékesítettünk és a tavaly szeptember tartó folyamatként azóta pozitív az eredményünk. Az idei év ezt túlszárnyalta és most már éves összességében is pozitív eredményt mutatunk. Az első negyedév eredménye 240millió forint adózás előtti eredmény - foglalta össze a Kométa '99 Zrt. gazdasági igazgatója, Prohászka Balázs.

Kaposvár 2013-ban kétmilliárd forintért vásárolt részesedést az akkor nehézségekkel küzdő kaposvári húsipari cégben azért, hogy ne kelljen a Kométában, vagy annak beszállító cégekben dolgozó családoknak segélyből élniük. Idén már 50 új dolgozót vettek fel, így jelenleg 600 embernek ad munkát a Kométa.

Címkék: orosz, kométa, piac, gazdaság