Teltházzal működik ez egyik családi napközi Kaposváron. A 14 kisgyermek egy pillanatig sem unatkozik. A vezető azt mondja: egyre korábban, akár már egy-másfél éves kortól hozzák ide gyerekeket. Hamarosan pedig még az ennél is fiatalabbakra számítanak, júliustól ugyanis már a fél éves gyereket nevelő szülőknek is jár a GYED-extra. A napközi vezetője szerint azonban a gyerekek jól járnak azzal, ha minél előbb beszoknak egy közösségbe.

- Nagyon sok idő marad egy gyermekre. Ezáltal nagyon szép eredményeket lehet elérni. A másik meg, hogy nagyon széles palettát igyekszünk nekik biztosítani. Úszás, angol nyelv, síelés, rengeteget kirándulunk. Van néptánccsoportunk akikkel járunk fellépni - mondta a Csillag Gyermekkert Családi Napközi vezetője, Szabó Csilla.

A kormány tervei szerint a jövőben nem csak a hagyományos bölcsődékben és óvodákban lehetnének együtt a gyerekek. Cél, hogy az ehhez hasonló magán-, családi-, vagy éppen munkahelyeken kialakított napközikben hozzanak létre minél több férőhelyet. A magánbölcsődék szerint ha több támogatást kapnának az árakon is tudnak csökkenteni. A Kaposváron és környékén élő anyukák szorgalmaznák ezt az ügyet. Egyre többen mennének viszza dolgozni a kisebb településeken is.

- A magánbölcsődéket én azért tartom még kiemelten fontosnak mert egyrészt ugye nem minden esetben elég a bölcsődei férőhely, de ez nemcsak a városokban hanem mondjuk egy faluban ahol bölcsőde egyáltalán nincs. Ott addig az anyukáknak meg kellett várni amíg az óvodás kort elérte a gyermekük és akkor tudtak vissza menni dolgozni. Így talán esély lesz arra, hogy a kis falvakban lehetőségük lesz elhelyezést találni - foglalta össze a Kaposvárimami Egyesület elnöke, Patakné Csordás Gyöngyvér.

A jelenlegi tervek szerint szó van a csecsemőgondozási díj emeléséről is. Ez főként azoknak segítene, akik még nem tudnak, vagy még nem szeretnének visszamenni dolgozni.

Címkék: bölcsőde, állam, csecsemő, gazdaság