Az adóhivatal elektronikus úton 26 ezer alkalommal kereste meg a pénzintézeteket. Vagyis ennyi somogyi adótartozást tartanak számon. A bankokkal csak a végső esetben veszik fel a kapcsolatot. Először az ügyfeleknek küldik a felszólítást.

- Somogy megyében 4,3 milliárd forint adótartozással rendelkeznek a magánszemélyek, míg 3,7 milliárd forint tartozást halmoztak fel a működő gazdálkodók - mondta Poszovácz Gabriella, a NAV Somogy Megyei Adóigazgatóságának sajtóreferense.

Somogy megyében eddig 9600 alkalommal alkalmaztak inkasszót, kétezerszer pedig munkabért tiltottak le. Zadravecz Kárpoly pénzügyi tanácsadó kérdésünkre elmondta: a pénzintézetek kötelesek kiadni az adóhatóságnak a köztartozó ügyfél adatait. Inkasszót pedig a lekötésekre is kivethetnek.

- Az adóhatóságnak teljes inkasszós lehetősége van, hozzá tud férni az ott tárolt bankbetétekhez, akár takarékbetéteken vagy lekötött betéteken lévő számlákra, független attól, hogy devizában vagy hosszútávú lekötésben tárolják ezeket az ügyfeleik - válaszolta Zadravecz Károly, az EBC Pénzügyi Tanácsadó Zrt. pénzügyi tanácsadója.

Egyedül az életbiztosításokat nem inkasszózhatja az adóhatóság. A Nemzeti Adó-és Vámhivatal 30 milliárd forinttal növelte az állam bevételeit az év első három hónapjában. A kincstárhoz beérkező összesen 92 milliárd forintért a hatóság emberei 472 ezer intézkedést rendeltek el.

Címkék: kintlévőség, magánszemély, Somogy megye, adóhatóság, cég, NAV, gazdaság