Török Ferencné 11 féle engedéllyel a táskájában megy minden nap a kaposvári nagypiacra. Őstermelőként szalonnát, kolbászt, szalámit és egyéb sertésből készült termékeket állítanak elő. Mint mondta, sűrűn ellenőrzik őket és nagyon szigorúan veszik a hatóságok a szabályok betartását.

- Rengeteg utánajárás, nagyon nagy odafigyelés kell ahhoz, hogy ezt csinálni tudja. az ember. Ez már nem olyan, mint régen volt a piac, hogy összeszedtünk valamit a kis kertben és behoztuk, eladtuk. Most nagyon komoly feltételei vannak - árulta el Török Ferencné.

A kaposvári nagypiacon szezonban mintegy száz őstermelő kínálja termékét. Helyet csak akkor kapnak, ha minden papírjuk rendben van és be tudják mutatni azokat. A piacra is szigorú szabályok vonatkoznak, nem tehetnek kivételt senkivel sem.

- Olyan módon, hogy terméktöbblet keletkezett és úgy gondolom, hogy kiviszem a piacra, ez ma már nem működik, mivel nem garantálható a termék eredete, nyugtaadás és egyéb feltételek is arra köteleznek bennünket, hogy csak annak engedélyezzük a piac területén történő árusítást, aki ennek különböző dokumentumokkal is megfelel - szögezte le a Kaposvári Nagypiac vezetője, Frank József.

Somogyban 13 és félezer őstermelői igazolvány adtak ki. A NÉBIH és a kormányhivatalok szakemberei az elmúlt hetekben országszerte több piacon ellenőriztek. Köztük Kaposváron és Fonyódon. Itt az összes árusító őstermelőt vizsgálták és nyolc esetben kellett további eljárást indítani. A jogszerűtlenségekről az adóhivatalt is értesítik.

Az adókedvezmény sokakat csábíthat szabályszegésre, de az ellenőrzések eredményeképpen adóbüntetésre is számíthat.

- Hogyha az őstermelő nem saját előállítású terméket árul, 16 százalékos személyi jövedelemadót és a 27 százalékos egészségügyi hozzájárulási kötelezettségét kell megfizetnie - árulta el a NAV Somogy Megyei Adóigazgatóságának sajtóreferense, Poszovácz Gabriella.

A szakember hozzátette érdemes nem csak a fiataloknak, hanem a felnőtteknek is bevételük 10 százalékát félre rakni. Így szorult helyzetben lenne mihez nyúlni.

Címkék: őstermelő, nébih, piac, gazdaság