Ezt azután mondta, mi­u­tán meg­be­szé­lést foly­ta­tott az Állami Számvevőszék elnökével. Kaposvár polgármester arra kérte Domokos Lászlót, hogy en­nek ér­de­ké­ben a számvevőszék folytassa az önkormányzati közműcégek el­len­őr­zé­seit. Szita Károly hozzátette: mindenhol van­nak tar­ta­lé­kok, min­den­hol le­het a ha­té­kony­sá­got nö­vel­ni, ezért na­gyon fon­tos, hogy egy kül­ső szem­lé­lő, a szám­ve­vő­szék át­te­kint­se, elő le­het-e ál­lí­ta­ni az adott szol­gál­ta­tást ol­csób­ban.

Az ÁSZ most vizs­gál­ja a ka­pos­vá­ri táv­hő­szol­gál­ta­tót, és a pol­gár­mes­ter azt kér­te, hogy a töb­bi ön­kor­mány­za­ti cé­get is el­len­őriz­ze a szervezet.

A számvevőszék elnöke kö­zöl­te: az ön­kor­mány­za­ti vál­la­la­tok kö­zül elő­ször a köz­le­ke­dé­si vál­la­la­to­kat el­len­őriz­ték, de a re­zsi­csök­ken­tés kor­mány­za­ti szán­dé­ka, az el­szá­mol­tat­ha­tó­ság és az át­lát­ha­tó­ság irán­ti ál­lam­pol­gá­ri igény in­do­kol­ta a szé­le­sebb kör - a táv­hő­szol­gál­ta­tók és a hul­la­dék­gaz­dál­ko­dá­si cé­gek - el­len­őr­zé­sét is. Idén már hu­szon­egy ilyen el­len­őr­zés ered­mé­nyét hoz­ták nyil­vá­nos­ság­ra, és szer­dán újabb há­rom táv­hő­szol­gál­ta­tó el­len­őr­zé­sé­nek je­len­té­se lesz nyil­vá­nos.

Domokos László kiemelte, az ÁSZ az el­len­őr­zé­se­ken túl az ön­teszt­rend­szer­rel is se­gí­ti az ön­kor­mány­za­to­kat: a teszt ki­töl­té­sé­vel ön­ma­guk tud­ják tesz­tel­ni, mennyi­re mű­köd­nek sza­bá­lyo­san. Az el­nök ar­ra biz­tat­ta az ön­kor­mány­za­to­kat, hogy él­je­nek ez­zel a le­he­tő­ség­gel.

Címkék: számvevőszék, rezsicsökkentés, Szita Károly, gazdaság