Papírok ezreit kell átnézniük az adóhivatal dolgozóinak a következő napokban. Hegyekben állnak a beérkezett bevallások, ezért ilyenkor diákok is besegítenek a munkába. Ők számítógépbe viszik az adatokat. Az adóbevallások sokszor pontatlanul vannak kitöltve, vagy hiányzik róluk néhány adat.

- Gyakori hibák, hogy a bevallás nincsen aláírva, hiányzik az adószám, a családi kedvezmények igénybevételének esetén az eltartottak adatai nincsenek, vagy rosszul vannak feltüntetve, a családi kedvezmény összege szintén rosszul van feltüntetve - árulta el a NAV Somogy Megyei Adóigazgatóság sajtóreferense, Poszovácz Gabriella.

Ilyenkor az adóhivatal jelzi a hibát az adózónál, akinek újra el kell készítenie a bevallást. Ezekben az esetekben azonban nem jár semmilyen büntetés. Nem úgy, ha valaki egylátalán nem ad le semmilyen papírt. Tavaly 95 ezren vallottak jövedelmükről Somogyban. A mai napig 55 ezren tették ezt meg. Sokan az utolsó pillanatokban tesznek eleget kötelezettségüknek.

- Általában május 20-ra hagyják az emberek a bevallásuknak a leadását, megvárják vele az utolsó pillanatot. Én ezt nem javaslom, hiszen nagyon nagy torlódás lehet itt az ügyfélszolgálaton, éppen ezért vagyunk már nyitva 13-dikától, úgyhogy várjuk az adózókat - árulta elo a NAV Somogy Megyei Adóigazgatóság ügyfélszolgálati osztályvezetője, Fülöp Eszter.

Jövő hét szerdáig munkanapokon reggel nyolctól este hat óráig, pénteken négyig van nyitva a kaposvári ügyfélszolgálat. Aki elmulasztja a bevallást és azt felszólításra sem teszi meg, akár 200 ezer forint büntetésre is számíthat.

Címkék: bevallás, szja, adó, gazdaság