"A kormány célja, hogy 2016-ban mindenki előrébb jusson. A végső cél pedig az, hogy egyszámjegyű legyen a személyi jövedelemadó kulcsa" - jelentette ki Gelencsér Attila, országgyűlési képviselő a csütörtöki sajtótájékoztatón.

2016-ban az SZJA a jelenlegi 16-ról 15 %-ra csökken. Ezzel 120 milliárd forinttal több marad 4 millió ember zsebében. A kaposvári családoknál pedig 1 milliárd forint. 

A családok terheinek csökkentése 2010 óta változatlanul a fő célja a kormánynak.

- 2016-tól pedig tovább nő a kétgyermekesek családi adókedvezménye is

- 2016-tól 2019-ig fokozatosan a jelenlegi 10 ezer forintról 20 ezer forintra nő a gyermekenkénti kedvezmény. Ez 15 milliárd forintos adócsökkentést jelent.

Az SZJA-csökkenés és a családi adókedvezmény növekedésével:

- Egy két átlagkeresővel rendelkező, gyermektelen családnál havi 4700 forint marad

- Egy olyan családnál, ahol két minimálbéres kereső van, és két gyermeket
nevelnek, havi 7100 forint

- Egy két átlagkeresős, kétgyermekes családnál havonta 9000-9500 forint

Ezen kívül a sertéshús ÁFÁ-ja 5% lesz.

"Ez nagyon fontos intézkedés Kaposvárnak, hiszen az ország egyik legnagyobb húsipari cége itt van, és Kaposvár 38%-os tulajdonos. Ez nagymértékben segít azon célunk elérésében, hogy mindenki dolgozhasson az évtized végére, aki munkával szeretné biztosítani boldogulását" - hangsúlyozta Szita Károly. Kaposvár polgármestere egyben kérte azt is Gelencsér Attilától, hogy járjon közben azért, hogy ez a csökkenés a fogyasztóknál is jelentkezzen és ne nyeljék le a kereskedők.

Azt a véleményét is megfogalmazta, hogy a korai költségvetésnek köszönhetően kiszámíthatóbban tud gazdálkodni majd Kaposvár is, s a város is előrébb hozhatja a költségvetésének megtervezését. 

Címkék: Gelencsér, kedvezmény, adó, áfa, Kaposvár, gazdaság