Horváth László jégelhárítója már bevetésre kész Somogysárdon. Május elsejétől szeptember végéig 60 ehhez hasonló berendezés működik Somogyban. Ezeket egymástól 10 kilométeres távolságban helyezték el. A berendezések kezelői 24 órás ügyeletben vannak és SMS-ben kapják az értesítést arról, hogy mikor mit kell tenniük. Szerda reggel már szóltak nekik egy esetleges jégverésről.

null

A módszer lényege, hogy elégetett ezüst-jodidot juttatnak a magasba, ami szétbombázza a jégfelhőket. 15 éve működtetik a talajgenerátort, azóta komolyabb jégverés nem volt Somogysárdon és a környékén sem.

- Mióta foglalkozunk ezzel azóta nem, olyan volt, hogy pár szem apró volt, de minimális - mondta Horváth László, talajgenerátor-kezelő.

A pécsi központú jégelhárító egyedülálló az országban. 25 éve üzemelnek francia minta alapján csaknem egymillió hektárnyi területen a régióban.

- 24 évet hasonlítunk össze a megelőző 29 évvel, amit a biztosító társaságok adatai alapján teszük. Ezek alapján biztosan állíthatjuk, hogy 70 százalékkal lehet csökkenteni a károkat a rendszer működtetésével - válaszolta Huszár István, a NEFELA Dél-Magyarországi Jégesõelhárítási Egyesülés igazgatója.

null

Az egyesület pénzügyi forrásai szűkösek. Az önkormányzatok, a hegyközségek és az állam támogatja a munkájukat. Továbbá a gazdák egy része járul hozzá a jégmentesítéshez, ami hektáronként 300 forint.

Vass Zoltán gazdának komoly jégkára volt 2010-ben Iharosberényben. 40 hektárnyi kukoricása szinte megsemmisült.

- Szinte minden növényünk ki van téve az időjárás viszontagságainak egész évben. Én 35 éve dolgozok mezőgazdaságban, 5-10 évente ért minket valamilyen kár, leginkább jégkár, ami komoly anyagi gondokat okozott. Ezért tartom fontosnak, hogy vannak ezek a jégelhárító rendszerek és jól működjenek és javaslom mindenkinek kössön növénybiztosítást - tette hozzá Vass Zoltán.

A jégelhárításnak köszönhetően tavaly a régióban csaknem 3 milliárd forint értékben mentettek meg terményt.

Címkék: jégelhárító, 2015, Somogy megye, gazdaság