Több féle növényt ültettek ma el szakemberek a nagybajomi óvoda udvarán. Olyan virágokat és zöldségeket raktak egymás mellé, amelyek képesek kis területen összhangban élni egymással.

A komposztáló kas belső részébe pedig a megmaradt zöldség és gyümölcs hulladékot öntötték. A hulladékgazdálkodással foglalkozók azt mondják, ezzel a módszerrel több ezer forintot lehet megspórolt a szemétszállítás díján. Az előnyeit a vállalkozások már kezdik felismerni.

null

- 30-40 százaléka a szemétnek az komposztálható lenne, ha élnénk ezzel a lehetőséggel. Úgyhogy például ennél a cégnél vissza tudtak mondani kukákat, konténert, így kevesebbet kellett fizetni a szemétszállításra. Tehát igazából spórolni is lehet vele - árulta el az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. pr marketing vezetője, Hankó Gergely.

Emellett nagy hangsúly fektetnek a környezettudatos nevelésre is.

- A legfontosabb szerintem az, hogy a gyerekek itt látják, hogy ez hogyan működik, hazaviszik és el tudják mondani a szülőknek, sőt a szülők is láthatják. És ahogy elnéztem, nagyon könnyű az elkészítése, és egy ügyes apuka úgy gondolom ezt meg tudja csinálni a saját kertjében is - árulta el Nagybajom polgármestere, Czeferner Józsefné.

A nagybajomi óvoda volt az első intézmény ahová komposztáló kas került. A tervek szerint azonban a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás területén több családi házhoz is szállítanak hasonló kasokat.

Címkék: kas, komposzt, gyerek, gazdaság