20 dél-balatoni borász borát kóstolhatták meg ma az érdeklődők Rádpusztán. A szakemberek szerint a dél-balatoni borok minőségüket tekintve bármely ország legjobb nedüivel felveszik a versenyt.

- Itt kiváló borok találhatók, nem véletlen, hogy a boglári borvidéknek három Év bortermelője is volt négy év alatt - mondta a Dél-balatoni Borút Egyesület elnöke, Gádor Dénes.

A balatoni borászok szerint szükség van üzleti találkozókra a helyi borok népszerűsítése érdekében.

- Az a mondás, hogy egy jó bornak nem kell cégér, a mai világban megdőlt. Kell, hogy megmutassuk, hogy a Dél-Balatonon nagyon jó borok vannak, nem csak nálunk, hanem bármelyik borász kollégámat említhetem és méltán képviseljük a dél-balatoni borkultúrát - fejtette ki a Országh Bernát, borász.

 A szervezők célja az volt, hogy minél szélesebb körben megismertessék a helyi borokat a fogyasztókkal.
A szervezők célja az volt, hogy minél szélesebb körben megismertessék a helyi borokat a fogyasztókkal.

A vendéglátósok pedig szívesen kóstoltak a több mint százféle bor közül.

- Szeretnénk mi is ezt a régiót árulni, illetve ennek a régiónak a borait kínálni a vendégeinknek, sajnos az a tapasztalat, hogy a vendégek elvárják, hogy legyen más borrégióból is kínálat, de nálunk a ház bora mindenképpen a környékből való - mondta kérdésünkre a BL Bavaria Yachtclub tulajdonosa, Tóth Balázs.

A tavalyi év nem volt könnyű a borászoknak, idén azonban jobb szezonra számítanak.

- Nem volt elég hideg ez azt jelentette, hogy a kártevők, kórokozók fellépésével számolni kell és hasonlóan az elmúlt évhez intenzívebb növényvédelmet kell alkalmaznunk 2015-ben - mondta Pócz József, borász.

A Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület és a Dél-balatoni Borút Egyesület harmadik alkalommal szervezett borbemutatót.

- Ennek az a célja, hogy minél ismertebb legyen ez a termék, minél több szolgáltatóhoz eljuthasson és az ideérkező vendégek egy olyan élményben részesülhessenek, amit máshol nem kaphatnak meg - árulta el a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület alelnöke, Fekete Tamás.

A metszésekkel a borászok már végeztek, most kötözik a a törzstőkéket és a szálvesszőket.

Címkék: mustra, kóstoló, bor, gazdaság