Hat-hét hetes somogyi és tolnai bárányokkal van tele a Kapos Ternero Kft hetesi telepe. Az állattartók 900 forintot kapnak a felvásárlótól kilójáért. A félszáz bárány hamarosan a feldolgozóba kerül. Idén azonban mivel már április elején van az ünnep, kisebbek a bárányok.

- A bárányok zöme kissúlyú, 10-13 kilótól 20-24 kilóig található meg elsősorban. Nagyon nehéz, nehézsúlyú bárányokat felvásárolni, mivel későn kezdődtek az ellések - mondta Jezeri László, a Kapos Ternero Kft. beszerzési igazgatója.

null

1300 bárányt vágnak le húsvétra a hetesi vágóhídon. Az állatok többségét a hazai áruházláncokba szállítják, de sokat adnak el Japánba, Svájcba, Ausztriába és Németországba is.

- Többféle árkategóriájú termékeket állítunk elő, a bárányhús nem egy olcsó termék, ezért megpróbálunk a szegényebb pénztárcájuakra is gondolni. A bárány pörkölt csontos hús, csont nélküli oldalas és vannak prémium termékeink, ilyen a bárány comb, a bárány french rack, utóbbi a gasztronómia csúcsa - tette hozzá Sándor Jenő, a Kapos Ternero Kft. üzemvezetője.

A báránycomb kilója átlagosan 4 ezer forintba kerül. A legolcsóbb csontos pörkölthúsért pedig 1500-2000 forintot kérnek a boltokban. Hazánk a juhfogyasztásban hátul kullog az európai országok között. Míg a görögök évente 15 kilónyit is megesznek belőle, addig mi magyarok mindössze 30 dekát. Viszont egyre magasabb áron tudjuk eladni külföldre.

2009 óta kétmilliárd forinttal több bevételük származott az exportból a tenyésztőknek és a feldolgozóknak egyaránt, mint korábban.

Címkék: bárányhús, birka, juh, húsvét, fogyasztás, gazdaság