Tavaly fejeződött be Kaposmérőben a 800 millió forintos szennyvíz-beruházási program. Az itt élőknek, családonként 180 ezer forint önerőt kellett befizetni. A helyi szennyvíztársulás azonban pályázati forrásokból nyert pénzből átvállalta az önerőt. A lakossági hozzájárulást DRB bankszámlán tartották. A Buda-Cash csődje azonban magával rántotta ezeket a pénzintézeteket is.

- Szomorú a dolog, mert hát mi befizettük, gondolom nagyon sokan úgy vannak, hogy az utolsó kis tartalékot szedték össze, hogy indulhasson ez a szennyvízberuházás. Egy jó dolognak tartom, hogy ez megvalósult, de igazából csak bosszankodni lehet, hogy ez így történt - mondta a kaposmérői Bondor-Kiss Ágnes.

A szennyvíztársulás újabb beruházásokra készült. Ezek önerejéhez jól jött volna a korábban befizett lakossági hozzájárulás, de annak nagy része elúszott a bankcsőd miatt.

- A 102 millióból 30 millió forintot tudtunk a betétbiztosítási alapból visszaszerezni és gyakorlatilag 72 millió forintja van a társulásnak, aminek a sorsáról jelenleg nem tudunk - értékelte a helyzetet Prukner Gábor, a Kaposmérői Szennyvíztársulás elnöke.

Kaposszerdahelyen is befejeződött a szennyvízberuházás. A település, másik két faluval közösen vágott bele a programba. Nagy szerencséjük volt, ugyanis még a Buda Cash botrány kitörése előtt pár nappal minden pénzt elutaltak a bankszámláról. A viziközmű társulás számláján azonban 22 millió forint bennragadt.

- Na most ez a szerencsénk, hogy a betétbiztosítási alap rájuk szavatol és 30 millión belül kifizetésre kerülnek ezek az összegek, tehát ilyen szempontból megint csak a három település 720 családja jól jár, hiszen ezt a pénzt át fogják utalni és a pénzünkhöz fogunk jutni mindannyian - tette hozzá Prépost László, a Kaposszerdahely-Sántos-Szentbalázs Szennyvízépítő Önkormányzati Társulás elnöke.

Somogyban összesen 14 uniós beruházás befejezése csúszhat a Buda Cash botrány miatt. A pályázóknak ugyanis ezekben a bankokban volt számlájuk és a zárolás után a regionális fejlesztési ügynökség nem utalta át a támogatásokat.

Címkék: bennragadt, DRB, csatornázás, Kaposmérő, pénz, gazdaság