Költségvetési csalás és más bűncselekmények alapos gyanúja miatt feljelentést tett az adóhivatalnál a Dél-Balatoni Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás (DBRHÖT) elnökeként Lengyel Róbert, Siófok polgármestere.

Erről Tóthné Vámosi Ágnes, Siófok sajtófelelőse tájékoztatta az szerdán MTI-t.

A Dél-Balatoni és Sióvölgyi Nagytérséget érintő hulladékgazdálkodási ISPA projekt - amely 2002-ben indult kétszáz dél-balatoni és Sió menti település konzorciumával, Siófok gesztorságával - 2010-ben zárult. A projekt megvalósulásával létrejött közös tulajdon kezelésére társulásokat hoztak létre, amelyek különváltak, két társulás között pedig még tart az elszámolási vita. A fejlesztések és új eszközbeszerzések révén keletkezett vagyonból a települések lakosságarányosan részesültek.

H. Szabó Sándor felvétele
H. Szabó Sándor felvétele

Siófok polgármesterének, Lengyel Róbertnek a DBRHÖT új elnökeként jutott tudomására, hogy a hulladékgazdálkodási eszközök és létesítmények üzemeltetésére az AVE Zöldfok Zrt.-vel kötöttek szerződést, de az eszközhasználatért járó díjat 2013 elejétől nem fizették meg az önkormányzati társulásoknak. Az elmúlt két évben több mint 672 millió forint eszközhasználati díj nem folyt be emiatt.

A kárenyhítés érdekében a gesztorként eljáró Siófoki önkormányzat azóta kiállította a számlákat, szakértőket vont be a helyzet tisztázására, továbbá a társulás elnökeként Lengyel Róbert feljelentést tett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál.

A DBRHÖT elnöke a közelmúltban rendőrségi feljelentést tett amiatt, mert mintegy 150 embernek - köztük városvezetőknek, politikusoknak, orvosoknak - nem kellett tavaly hulladékszállítási díjat fizetniük Siófokon, 3,5 millió forintnyi bevételkiesést okozva a térségi önkormányzati társulásnak.

Címkék: csalás, feljelent, hulladékgazdálkodás, önkormányzat, pénz, Balaton, gazdaság