Akárcsak tegnap, ma is többen várakoztak arra az Ady Endre utcában, hogy jó hírek érkezzenek a Quaestor házatájáról. Az ügyfeleknek az első tájékoztatáson túl semmi újat nem tudtak mondani az irodában.

A kártalanítás azért maradhat el, mert a Quaestor nem állami, hanem vállalati kötvényekkel kereskedett, azokra pedig nem terjed ki az OBA és a BEVA védelme. Így, ha a cég nem tudja kifizetni ügyfeleit, akkor az állam nem fogja őket kártalanítani úgy, ahogy azt a Buda-Cash botrányban érintett bankoknál tették.

Kujáni István, a Stonehenge Bankház régióvezetője azt mondja: "Lehetőség szerint a befektető partnert érdemes úgy megválasztani, hogy megfelelő biztonság legyen mögötte, illetve maga a befektetési egység, az értékpapír, vagy bármi, amibe az ügyfél befektet, az államilag garantált legyen, de legalábbis a Befektetés Védelmi Alap vagy az Országos Betétbiztosítási Alap, mint kezes álljon mögötte!

Többen el is könyvelték már, hogy pénzt egyhamar nem látnak. "Nézze, be kell látnom, hogy ezt elbuktam. Mit tudok csinálni? Nem öröm, de most sajnos Kalasnyikovom sincsen, nem beszélve arról, hogy az sem használna, maradjunk ennyiben. Hát sajnos ez van." - fakadt ki stábunknak Hideghéthy György.

Fotó: MTI/Kovács Tamás
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az ügyfelek a Quaestor egyik kft-jével kötöttek szerződést. Ők a pénzt tovább adták a csoport másik tagjának. Tehát, ha ők nem fizetnek, akkor az ügyfelek sem jutnak pénzhez. A bajt pedig tetézi, hogy legalább 150 milliárd forintnyi, az MNB által nem engedélyezett kötvényt is kibocsátottak, így az ügyfelek követelése több mint 200 milliárd forint.

Szakemberek szerint a Quaestor akkor sem tudja kifizetni tartozását, ha minden vagyonát pénzzé teszi. Azok értéke ugyanis nem fedezi a tartozást.

A pénzügyekkel foglalkozó privátbankár.hu szakértője, Fellegi Tamás azt mondja, meglátása szerint a Buda-Cash és a Quaestor után már nem lesz újabb brókerbotrány: "Ez a folyamat lecsengőben van. Egyrészt önmagában is valószínűtlen, hogy ilyen nagy mértékű bűncselekményből, mint ami a Buda-Cash és Quaestornál zajlott - ebből kettő is sok - máshol is előforduljon. Reméljük kisebb ügy sem lesz! A bizalom elfogyott, a befektetők menekülnek, a jegybank megvizsgálja a cégeket, tehát ezek most nagyon gyorsan lerendeződnek. Én jó esélyt látok arra, hogy ahol valami gond volt, az most már kiderült."

A pénzügyi botrányok miatt a kormány szigorítani akarja a brókercégek működését. A tervek szerint a jövőben csak az MNB-hez is tartozó Központi Elszámolóház és Értéktáron keresztül bonyolíthatják ügyleteiket. Ezzel szeretnék garantálni a befektetők pénzügyi biztonságát.

Az NNI csalás miatt indított nyomozást

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást indított csalás bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen - erősítette meg az MTI értesülését az Országos Rendőr-főkapitányság szerdán a Quaestor cégcsoport székházában zajló házkutatással összefüggésben.

Az MTI előzőleg számolt be arról, hogy házkutatást tartanak a Quaestor cégcsoport Váci úti székházában. Tarsoly Csaba elnök-vezérigazgató jogi képviselője, Papp Gábor azt mondta: mind ügyfele - aki jelenleg is a székházban tartózkodik - mind a dolgozók együttműködnek a hatóságokkal. Hozzátette: a cégcsoportnak mind a 634 dolgozója azon dolgozik, hogy egyetlen befektetőjüket se érje kár. Az ügyvéd az MTI-nek azt mondta, hogy különösen jelentős kárt okozó csalás miatt indult nyomozás, de az ügynek nincs gyanúsítottja.

Címkék: Quaestor, kártalanít, bank, ügyfél, botrány, per, gazdaság