Egy éve dolgozik közfoglalkoztatottként a Rippl Rónai múzeumban Deres Ádám. A fiatal férfi mérnök-informatikát tanult korábban, helyben azonban nem tudott elhelyezkedni, így örült ennek a lehetőségnek: Adódott ez az álláslehetőség, mi pedig éltünk vele. Nagyon, mérnök-informatikusként nem is lehetne elhelyezkedni a környéken, de nagyon messze meg nem szerettünk volna elmenni.

Ádámon kívül még hatan dolgoznak itt kulturális közmunkásként. Munkájukkal nagyban hozzájárulnak, ahhoz, hogy az emberek mihamarabb elérjék a múzeum gyűjteményét.

- A múzeumi gyűjtemény 2 és fél millió darabból áll jelenleg. És egy év alatt ezek az emberek kb. 2 %-át tudták digitalizálni ennek a gyűjteménynek. Ez egy hatalmas előrelépés, hogy közkincsé tegyük digitális formába az összes anyagot - mondta Ábrahám Levente, a Rippl Rónai Múzeum igazgatója.

Nem csak a városban a falvakban is népszerű a kulturális közfoglalkoztatás. Tarró Bianka tavaly óta dolgozik a somodori könyvtárban. A fiatal lány emellett több feladatkört is ellát.

- Pozitívak a visszajelzések minden rendezvény után, szerencsére. És az önkormányzattóé is és a polgármestertől is minden segítséget megkapok hozzá, a fiatalok is nagyon jól viszonyulnak ehhez a dologhoz, tehát bármikor bármire megkérem őket, mindig segítségemre vannak, akármilyen rendezvényről legyen szó - válaszolta Bianka.

A kormány idén országosan 4500-ről 6100-ra emelte a kulturális közfoglalkoztatottak számát. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitkáért felelős államtitkár szerint, a program után sokan végelegesen is el tudnak helyezkedni.

- Egyébként a számadatok azt mutatják, hoyg míg a közfoglalkoztatásból általában 10-12 % tud elhelyezkedni a versenyszférában, addig a kulturális program keretében, ez 20-22 környékén van. Nem véletlen, hiszen itt a program szervezésben vagy a közfoglalkoztatásba általában képzettebb emberek lépnek be és az ő munkaerő piaci helyzetük, jobb a későbbiekben - tette hozzá Czomba Sándor, foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

A harmadik kulturális közfoglalkoztatási program várhatóan jövő év február 29-éig tart majd.

 

Címkék: kulturális, program, közmunka, gazdaság