A 100 forintnál kisebb összegű személyi jövedelemadót, egészségügyi hozzájárulást, járulékot, különadót, ekho-t, valamint az ekho különadót nem kell megfizetni, és a hivatal sem téríti vissza.

A személyijövedelemadó-bevallásban visszaigényelhető adó összege csak hibátlan bevallás esetén utalható vissza, a beérkezéstől számított 30 napon belül, legkorábban március 1-jétől.

A 100 forintot meghaladó kötelezettség teljesíthető átutalással, az ügyfélszolgálatokon POS terminálon keresztül bankkártyás befizetéssel, vagy készpénz-átutalási megbízással (csekkel).

Átutalás esetén nagyon fontos a közlemény rovatban ne felejtse el feltüntetni adóazonosító jelét.

A bevallási egységcsomag nem tartalmaz csekket, de bármelyik ügyfélszolgálaton be lehet szerezni vagy a hivatal honlapján (www.nav.gov.hu) található CSEKK elnevezésű, illetve „Kérelem készpénz-átutalási megbízás(csekk) igényléséhez” nyomtatványokon, továbbá a 06 40 42-42-42-es telefonszámon a „0” menüpont választásával lehet igényelni.

A visszaigényelt összeget postán vagy bankszámlára kaphatják meg az érintettek. Átutalás esetén a bevallás főlapján (a D blokkban) az erre szolgáló négyzetekbe kell beírni a számlaszámot. A 2x8 jegyű bankszámlaszám esetén a harmadik (utolsó) nyolc négyzetet üresen kell hagyni. Szükség esetén a számlát vezető hitelintézet segítséget nyújt az adatok azonosításához, ezért is fontos a pénzintézet elnevezését is feltüntetni.

A visszaigényelt összeget csak a bevalláson szereplő magánszemélynek utalja vissza a hivatal, ezért más személyt vagy más személy bankszámlaszámát nem lehet megjelölni.

Bankszámla nyitására kötelezettek az adó befizetését csak belföldi pénzforgalmi számláról történő utalással rendezhetik, valamint a visszakért összeget is csak belföldi pénzforgalmi számlára történő utalással kaphatják meg - tájékoztatott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága.

Címkék: visszaigénylés, igazgatóság, nav, gazdaság