Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti alelnöke elmondta: a jegybank előre hozott vizsgálatsorozatot kezdett a brókercégek nyilvántartási rendszereinek áttekintésére.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa hétfő délután hozott döntést a négy hitelintézet - DRB Bank, ÉRB Bank, BRB Bank és DDB Bank - tevékenységi engedélyének visszavonásáról, miután az MNB vizsgálatának megállapítása szerint a kisbankok eszközeinek értéke nem nyújt fedezetet a velük szembeni követelések teljesítésére.

Ennyi volt?
Ennyi volt?

Sőt, mivel a Buda-Cash Brókezház Zrt. súlyos, bankonként tízmilliárdos nagyságrendű összegekkel nem tud elszámolni, emiatt a hitelintézetek saját tőkéje is negatívvá vált - jegyezte meg.

Az engedély-visszavonó határozatokkal automatikusan, külön kérés nélkül megindul az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kártalanítása. Az OBA a betétgaranciával érintett valamennyi betétre - a lakossági és vállalati megtakarítások e körbe tartoznak - törvényi előírás alapján 20 munkanapon belül maximum mintegy 30 millió forintig (100 ezer euróig) kárkifizetést teljesít. A korábbi tapasztalatok szerint az OBA a törvényes határidőnél sokkal gyorsabban fizetett a betéteseknek - mondta.

Címkék: DRB Bank, visszavonás, engedély, gazdaság