A BRB Buda Regionális Bankot, a DRB Dél-Dunántúli Regionális Bankot, a DDB Dél-Dunántúli Takarék Bankot és az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bankot érintő intézkedésre a közlemény szerint azért volt szükség, mert a bankok azonnali fizetőképessége a vártnál lényegesen rosszabbnak bizonyult.

A 60 ezer forintos limit a jegybank által korábban elrendelt kifizetési korlátozás teljes 90 napos időszakára vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy ha egy ügyfél már korábban felvett 60 ezer forintot vagy annál nagyobb összeget bankjától, akkor csütörtöktől már nem juthat hozzá további összegekhez - áll a közleményben.

Hatalmas a tömeg a kaposvári bankfiókok előtt is.
Hatalmas a tömeg a kaposvári bankfiókok előtt is.

A közlemény szerint a jegybank egyeztetést kezdeményezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal, illetve az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatósággal azért, hogy a betéteseket ne érje hátrány az adófizetési kötelezettségek teljesítése, illetve a járadékkifizetések kapcsán. Az MNB 2015. február 24-től a betétesek halaszthatatlan védelme érdekében felügyeleti biztosokat rendelt ki a DRB Bankcsoporthoz.

A DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank nem takarékszövetkezet

Az ügyfelek számára megtévesztő lehet a DRB Bank korábbi elnevezése: nevével ellentétben a DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank nem takarékszövetkezet, nem tagja a takarékszövetkezetek közösségének, így a Baranya megyében működő, "valódi" takarékszövetkezeteknek a banknál kialakult helyzethez semmi közük nincs - derült ki a a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének közleményéből.

A környéken működő takarékok biztonságos működését és megfelelő tőkeellátottságát – szemben a DRB Bankkal – a takarékszövetkezetek Integrációs Szervezete is biztosítja. A takarékokban elhelyezett megtakarításokat pedig 2014 decemberétől Magyarországon egyedülálló módon kettős betétvédelmi rendszer védi.

Az ügyfelek számára megtévesztő lehet, hogy a siklósi központtal működő DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank korábban Siklós és Vidéke Takarékszövetkezetként volt ismert. A mára bankká alakult pénzintézet azonban nem takarékszövetkezet, nem tagja a takarékszövetkezetek közösségének, ezért a DRB-nél kialakult helyzet semmilyen hatással nincs a környéken működő valódi takarékszövetkezetekre. A DRB független intézmény, amely már 2009-ben bankká alakult, és kilépett a takarékszövetkezetek biztonságos működését és megfelelő tőkeellátottságát garantáló Integrációs Szervezetből. A DRB így nem lett tagja a takarékszövetkezetek megújult garanciaközösségének sem.

A takarékoknál elhelyezett megtakarítások a valódi takarékszövetkezetek új garanciaközösségének köszönhetően 2014 decembere óta teljes biztonságban vannak: a takarékoknál elhelyezett betéteket az országban egyedülálló módon az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) mellett a takarékok saját Tőkefedezeti Alapja is biztosítja. Az új rendszerben az integráció egésze, illetve minden egyes, a garanciaközösséghez csatlakozott takarék mögött egységesen közel 300 milliárd forintnyi tőke áll.

Címkék: drb, balhé, bank, gazdaság