A Kaposvári Kosárlabda Klubnak évi százmillió forintos bevételt jelent a társasági adó felajánlása. A versenysporton kívül az utánpótlás nevelésre és fejlesztésekre is fordítanak ebből az öszegből. Idéntől már a havi adóelőlegből is tehetnek felajánlást a cégek. Ez jelentős könnyebbséget és anyagi biztonságot jelent az érintett egyesületeknek. A régi rendszerben ugyanis csak decemberben kapták meg a Tao-támogatást.

"Ez azért jó, mert a pályázati időszak július elsejétől következő év június 30-ig tart. Tehát, amit mi decemberben be tudtunk gyűjteni, az általában csak a pályázati időszak végéig tartott. Vagyis júliustól decemberig tulajdonképpen előre kellett finanszírozni az egész működést. Most a holt időszakban is a cégek tudnák támogatni az egyesületeket." - mondta Monok Tibor, a Kaposvári Kosárladba Klub ügyvezetője.

A gazdálkodó szervezetek 2015-től már kétféle módon ajánlhatják fel a Tao-t. Poszovácz Gabriella, a NAV Somogy Megyei Adóigazgatóságának sajtóreferense: "Az adózóknak lehetőségük van az adóelőlegből és az adóból történő felajánlásra is. A különbség az, hogy az adóelőlegből 50 százalékot, az adóból pedig 80 százalékot lehet felajánlani. Kivéve azt a részt, amivel már rendelkeztek."  

A könyvelőirodák tapasztalatai szerint a cégek még nem tudnak az új rendszerről. Ettől függetlenül többségük rendszeresen rendelkezik a társasági adóról.  "Úgy gondolom, hogy akinek módjában ál, az él ezzel a lehetőséggel. Illetve eddig is élt vele úgy, hogy adott támogatást. A mi tapasztalatunk az, hogy általában 500 ezer és egymillió forint körüli összeget ajánlanak fel." - nyilatkozta megkeresésünkre Pappné Judit, az Adó és Számvitel Kft. könyvvizsgálója.

Az adózók egyébként már a látvány csapatsportokon kívül előadó-művészeti szervezetet és filmalkotást is támogathatnak.

Címkék: társasági, könyvel, tao, felajánl, adó, pénz, gazdaság, sport