Állattenyésztéssel és növénytermesztéssel foglalkozó somogyi gazdák lepték el kedd délelőtt a Kaposvári Egyetemen tartott fórumot, ahol a 2020-ig tartó támogatási rendszerről tájékoztatták őket.

- Érdekelne minket az új támogatási rendszer a következő 7 éves periódusra, lehetett már sok mindent hallani, de remélem ma konkrétumokra is fény derül - mondta Bakos Gábor, a Bos-Frucht Agrárszövetkezet, állattenyésztési igazgatója.

Az új szabályozás szerint, szarvasmarhánként 110 ezer forint támogatást kapnak az állattartók, ha az állatot legalább egy évig nevelik.

- Ha a húsmarha ugyanazt a támogatást élvezi, mint az előző ciklusban, nem lehetünk elégedetlenek, ha ez javul, ennek mindenki örülni fog, ami további fejlesztési lehetőségeket ad, akár gépeket tud vásárolni, akár plussz foglalkoztatottságban tud gondolkozni - tette hozzá Mihalecz András, a Rio Alto Kft. tulajdonsa.

Győrffy Balázs a Nemztei Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta: a mostani uniós ciklusban nagyobb támogatási keret áll rendelkezésre, mint korábban.

- A következő fejlesztési ciklusban, ami 2020-ban zárul 4000 milliárd forint áll rendelkezésre a magyar agrárgazdaságnak. Ennek elköltése nagyon fontos feladat és kihívás és ennek meg kell felelni. Nagyon sok minden változik a támogatási rendszerben, új elemek kerülnek be a régi megszokottak helyett - válaszolta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Somogy megyébe 18 milliárd forint termeléshez kötött támogatás és további 56 milliárd forint pályázati összeg jut ebben ciklusban.

- A fiatalok kiemelten szerepelnek, nem csak a terület alapú támogatásnál 30 százalékkal nagyobb a támogatású részük, hanem a pályázatok pontozásánál plusszpontozást is kapnak - mondta Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

Az agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár, Mezei Dávid előadásában elmondta: a kormány célja, hogy 2020-ra egy versenyképes és a kihívásokra felkészült agrárszektor jöjjön létre.

- A beruházások legfontosabb célja vidéken a munkahelyek megőrzése, új munkahelyek teremtése, elsődleges cél a munkahelyteremtés, elsősorban a kis és közepes vállalkozásokat kívánjuk forrásokhoz juttatni - válaszolta Mezei Dávid, agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár

Továbbá kiemelt szerepet kap a megújuló energiák használata és az öntözött területek nagyságának a növelése is.

Címkék: mezőgazdaság, 2015, támogatás