A kaposvári Helyi Termékek Boltjában szinte állandóan lehet kapni bárányhúst. A legtöbb áruházban és húsüzletben azonban nem. Hazánkban ugyanis leginkább csak karácsony és húsvét tájékán kelendő a bárány. Ennek azonban nemcsak a magas ár az oka, hanem az is, hogy a legtöbb termelő inkább külföldre értékesít és nem a belföldi piacra.

- Itt a korábbi termelési sajátosságok és a jó exportlehetőségek általában elvitték a hazi piacról a bárányhúst, de reméljük, hogy egyre többet fogyasztunk, hiszen egy rendkívül egészséges húsról van szó - mondta Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy megyei elnöke.

Somogyban csaknem 300 vállalkozás tart birkát. Ha évente nemcsak harminc dekányi ilyen húsféleséget ennénk meg, akkor a számuk könnyen emelkedhetne. Az ágazati érdekvédők országosan is ezt szeretnék

- 7000 magángazdaság képviselői vagyunk, több mint egymillió juh van emögött és körülbelül 200 ezer hektár olyan föld, amelynek a kulturált állapotban történő fenntartásáért ezek a családok és az általuk gondozott juhok felelnek. Ezt senki más helyettünk nem végzi el - válaszolta Horn Péter, a Magyar Juh-és Kecsketenyésztők Szövetsége elnöke.

Kevesek asztalára kerül bárányhús.
Kevesek asztalára kerül bárányhús.

A hetesi vágóhídon évente 15 ezer bárányt és 4000 felnőtt juhot vágnak le. A cégnél azt mondják: bíznak a belföldi piac fellendülésében, ezért a termékekkínálatot is folyamatosan bővítik és az üzemet is továbbfejlesztenék.

- Olyan hatékonyságnövelő beruházásokban gondolkodunk, ami lehetővé teszi például azt, hogy a vágóhídunk egy nap, egy kamion bárányt képes legyen kibocsátani - tette hozzá Juhász Pál, a Kapos Ternero Kft. ügyvezető igazgatója.

A mostani támogatási ciklusban nemcsak a technológiai fejlesztésekre jut majd az eddigieknél több pénz, hanem magának a tenyésztésnek a támogatására is. A gazdák anyajuhonként csaknem 7700 forinttal számolhatnak. Ezen kívül, nemzeti forrásokból, még két másik támogatási jogcím is elérhető lesz hamarosan. Ezek összesen ötezer-ötezerötszáz forintot jelenthetnek anyaállatonként.

Címkék: bárányhús, juh, birka, fogyasztás, támogatás, gazdaság