Több mint 30 éve üzemel egy a lift az egyik kaposvári társasházban. Most éppen nincs vele probléma, de sokszor elromlik.

- Általában a lakók hibája, hogy ez a lift megakad. Megfogják, visszafogják amikor elindul, ezért a lift megakad, ilyenkor viszont probléma van és hívni kell a szerelőt - mondta Pintér Kulcsár Erika.

Nagyon sok liftet 1990 előtt szereltek be a házakba. A szakember szerint ezek a felvonók biztosan nem felelnek meg a biztonságtechnikai szabályoknak, annál is inkább, mert a 2020-ban érvényes előírások még a maiaknál is szigorúbbak lesznek.

- Mivel 30 éves illetve annál idősebb liftekről is beszélünk nagyrészt, felfognak tárni majd olyan hibákat, hogy elengedhetetlen lesz egy nagyobb felújítás, a karbantartások mellett, amit rendszeresen elvégzünk - mondta a Kapos Globál 2001 Kft. ügyvezetője, Matucza Tünde.

A becslések szerint a felújítások több millióra is rúghatnak, amit a lakóközösségeknek kell kifizetni, ha addig nem írnak ki pályázatot erre.

Kaposváron a korábbi években indult liftfelújítási program, ennek keretében a városi vagyonkezelő által üzemeltetett társasházakban korszerűsítették a lifteket.

- A Füredi utca 45-47-ben a két darab lift felújítása 700 ezer forint feletti összeg volt, ehhez az önkormányzat 390 ezer forintot biztosított, a Honvéd utca 53-ban 660 ezer forint feletti összeget költöttek a lakók a lift felújítására, ehhez az önkormányzat 300 ezer forint támogatást biztosított - tájékoztatott a Kaposvári Vagyonkezelő Zrt. házkezelési vezetője, Papp Henriette.

De nem csak itt, a sávház mindhárom lépcsőházában is megújultak a liftek.

- Jó mert szép és tetszetős. Az hogy csináltak egy teherliftet, különösen jó. Nem kézzel kell felcipelni a bútorokat meg mindent - árulta el a Kovács Zsigmondné.

A Magyar Felvonó Szövetség elnöke szerint elképzelhető, hogy a most felújított liftek sem mennek majd át évek múlva a biztonságtechnikai vizsgálatokon, ezért azokat is fel kell majd újítani. Ezek költsége azonban elenyésző lesz.

Címkék: lakó, lift, közösség, gazdaság