A bölcsődék tapasztalatai szerint egy év alatt másfélszeresére nőtt az egy év körüli gyermekek száma. Míg 203-ban 34 ilyen korút írattak be, addig tavaly már 54-et.

A bölcsődéknek már több kiságyat is be kellett szerezniük és felkészülni a kisebbek fogadására. Eddig ugyanis két éves kor után hozták a szülők a kicsiket. A bölcsődevezetők szerint a nevelés is háttérbe szorulhat.

- Ha minél kisebb és minél alacsonyabb korban kerülnek be a gyermekek a bölcsődékbe akkor a kisgyermek nevelőkre sokkal több gondozási feladat jut és kevesebb a nevelésre - árulta el a Szocionet, Bölcsődei Központ szakmai vezetője, Csóligné Szlicki Katalin.

A Kaposvári Bölcsődei Központ egyébként ha lesz rá igény, felkészült csoport bővítésre is. Egy 14 fős csoportot bármelyik pillanatban be tudnak indítani, a Petőfi vagy a Búzavirág utcai telephelyen.

A tapasztalatok szerint az anyukák a Gyed Extrát használják ki, eszerint ugyanis a gyermekek egy éves kora után vissza tudnak menni dolgozni teljes állásban úgy, hogy közben a Gyed is folyosítják.
A tapasztalatok szerint az anyukák a Gyed Extrát használják ki, eszerint ugyanis a gyermekek egy éves kora után vissza tudnak menni dolgozni teljes állásban úgy, hogy közben a Gyedet is folyosítják.

Az Egészségbiztosítási Pénztár adatai szerint jelentősen nőtt a Gyed Extrát érintő folyósítások aránya.

- A gyermekgondozási díjra megnőtt az érdeklődés. Körülbelül 20 százalékkal magasabb számban állapítottunk meg terhességi gyermekágyi segély díjat vagy gyermekgondozási díjat a korábbi évekhez képest - mondta az SMKH Egészésgbiztosítási Pénztár pénzbeli ellátási osztályvezetője, Horváthné Bóna Erzsébet.

A diplomás gyedet is többen igényelték már. Eddig 10 főnek állapították meg a hallgatói jogviszony alatti juttatást. Ők a minimálbér 70 százalékát kaphatják a Gyes helyett.

Címkék: bőlcsőde, extra, gyed, gazdaság