Jó ízűen eszik a tehenek az orci állattartó telepen az eléjük rakott takarmányt. Ebben található génmódosított szója is. A legtöbb gazdaság használja az olcsó fehérje alapanyagot.

A Kapostáj vezérigazgatója, Csécsei János azt mondja, a jövőben más lehetőségeket kell keresni a takarmányozásban. Olyan növényeket kell termelni, amelyekkel kiváltható az olcsó GMO-s szója, de nem emelkednek a termelési költségek.

- Ezek a növények gazdaságosabban, termelékenyebben állíthatók elő, a piacon olcsóbban megvehetők és ugyanakkor nyilvánvalóan a nem így, tehát a nem génmódosított termékek termelésesénél ezek a szempontok kevésbé érvényesülhetnek, következésképpen a piacon a két módon előállított növénytermék versenyezni fog - tette hozzá Csécsei János.

Tejet palackoznak a Fino-Food kaposvári üzemében. A kormányzat ezt a szektort akarja elsőként GMO mentessé tenni. Első lépésként a jelentős fehérjeforrásnak számító import szója használatát száműznék.

Egyed László azt mondta, korábban állati fehérjéket használtak a takarmányokban. Ezt is visszahozhatják. De a génmódosítás mentes szója termelés is segíthet. A cég már régóta GMO mentes termékeket készít.

Mi jelen pillanatban több mint 50 százalékát megtermeljük GMO mentes szójából annak a szója mennyiségnek, amit az állatainkkal föleletetünk. ez egyébként hazai feldolgozóba kerül és onnét jön vissza a tehenek takarmányozására.

- Mi jelen pillanatban több mint 50 százalékát megtermeljük GMO mentes szójából annak a szója mennyiségnek, amit az állatainkkal föleletetünk. ez egyébként hazai feldolgozóba kerül és onnét jön vissza a tehenek takarmányozására - tette hozzá a Fino-Food Kft. ügyvezetője.

A tej után a húst és a tojás is GMO mentessé akarja tenni az agrárkormányzat. Érvelésük szerint különböző felmérések is azt mutatják, hogy az emberek többsége elutasítja a génmódosított élelmiszereket. Így a GMO-mentesség piaci előnyökkel is járhat.

Címkék: leszámol, gmo, mentes, gazdaság