Az egyik kaposvári kávézó tulajdonosának tapasztalai szerint egyre többen isznak föccsöt. Főleg nyáron és olcsósága miatt a fiatalok is egyre gyakrabban fogyasztják. A pultosok szerint a palackozott fröccs előnye a gyors kiszolgálás lehetne, ugyanakkor a hagyomány is nagy úr.

Antal Zsuzsanna az Egy Kávézó tulajdonosa: "Én nagyon szeretem magát a készítés szeánszát: kitölteni a palackból az üde borokat és utána megspékelni a szódával. Így tényleg sokkal szénsavasabb, azt gondolom, mint egyben elkészíteni. Bár, az is igaz, hogy lehet a palackosnak is keletje mert úgy sokkal egyszerűbb megvenni ..."

Azt azonban nem tudni, milyen minőségű bort rejthet a palack. A borászok szerint éppen ezért félő, hogy rosszabb minőségű borokból állítják majd elő a fröccsöt.

Mivel a Parlament eltörölte a jövedéki adót azoknál a termékeknél amelyek szőlőbort és szénsavas vizet tartalmaznak, így megnyílhat az út a palackozott fröccsök előtt. Erre azonban nincsenek berendezkedve a borászatok, főleg nem a kisebb pincészetek.

Trunkó Ferenc, borász: "Házilag, kisüzemben ezt a technológiát megvalósítani nagyon nehéz. Ráadásul nagyon nagy szaktudást is igényel. Jó minőségű bor kell, jó minőségű víz, egy adalékanyag a szénsavnak és azt megfelelő mértékben kell beállítani is."

Így új vállalkozások alakulhatnak kifejezetten a fröccs piacra. Olyanok is, amelyek eddig nem foglalkoztak borral.

Koltai Tamás, borász: "Remélem nem fog sor kerülni a fröccs-palackozásra és úgy marad minden, ahogy eddig volt, megszokottan. Külön a bor és külön a szóda."

Egyes borászok attól is tartanak, hogy amennyiben fröccsként árulják a nyolc és fél százalékosra higított külföldi borokat, akkor azok a literenkénti 30 forintos ellenőrzési díj alól is mentesülnek, így pedig újabb rés nyílna a dömpingáras, lédig kiszerelésű importborok értékesítésére, amelyeket pont vissza szeretné szorítani a kormány.

Címkék: fröccs, borász, palack, adó, gazdaság