Egy kaposvári bútorgyártó üzem tavaly nyert uniós támogatást telephelyfejlesztésre. A két régebbi üzemcsarnok közötti udvart fedték be és így egy hatalmas előkészítő területet nyertek. A beruházás 35 millió forint volt amelynek a felére kaptak uniós forrást. Dévai Tibor a Lamello Kft. ügyvezetője: "A másik 50 százalékot a mi termelésünk feltételei éves szinten kitermelik, a támogatott 50 százalék viszont nagyon jól jött."

A 2007 és 2013 közötti uniós pénzügyi cilkus keretéből 30 milliárd forint érkezik Somogyba. Ezzel együtt a megye összesen 230 milliárd forintot hívott le.

"A legtöbb vállalkozás jellemzően 30-50 milliós pályázatokon indult. Ez hatalmas segítség nekik. Sokan telephelyet korszerűsítettek, környezettudatos megoldásokat vezettek be és korszerű energiarendszereket építettek ki." - tudtuk meg Sitányi Lászlótól, a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetőjétől.

Hazánk 34 milliárd euró támogatást kap a következő uniós ciklusban. Ennek 60 százalékát a kis- és középvállakozások megerősítésére, gazdaságfejlesztésre fordítják. A pályázati lehetőségek rövidesen megnyílnak.    

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a közrádió 180perc című műsorában így fogalmazott: "A konkrét, tömeges pályázati kiírások március, április, május hónapban megjelennek. Minisztertársaim azt tervezik, hogy 2015-ben kiírják az előttünk álló, hét éves időszak pályázatainak legalább a felét. Tehát, itt egy nagyon komoly lépés várható, nemcsak az előző időszak lezárása, hanem a következő időszak megnyitása szempontjából is."

A tárcavezető hozzátette: a következő két évben olyan jelentős fejlesztések valósulhatnak meg, amelyek munkahelyeket teremtenek, bővítik a foglalkoztatást és versenyképessé teszik a hazai kis- és középvállalkozásokat.

Címkék: fejleszt, munkahely, támogat, unió, pályázat, gazdaság