A duális képzés azt jelenti, hogy a tanulók az elméletet az iskolapadban sajátítják el, gyakorlati képzésük pedig már valamilyen gazdálkodó szervezetnél zajlik.

A Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskola végzősei közül sokan a szomszédos kampuszon tanulnának tovább. Baksa István eredetileg is ezt tervezte, de a duális képzés híre megerősítette ebben a szándékában: "Agrármérnök szeretnék lenni. Úgy érzem, a gyakorlat és az elmélet ugyanolyan fontos a továbbtanulásban."

Duális képzések a Kaposvári Egyetemen:

- állattenyésztő mérnök
- agrármérnök
- természetvédelmi mérnök
- pénzügy-számvitel szak
- kereskedelem- és marketing szak
- vidékfejlesztő agrármérnök

A Kaposvári Egyetem eddig mintegy negyven céggel kötött megállapodást. Szávai Ferenc, rektor: "A tanuló egy vállalatnál tölt el 22 hetet, 26 hetet pedig az intézményben. Az ő javadalmazását a cég fizeti, a heti minimálbér 15 százalékát. Ez a hét féléves képzés keretében történik, aminek az a célja, hogy olyan diplomákat adjunk ki, amelyek piacképesek."

Többek között a Kaposvári Közszolgáltató Holding is szeretne hallgatókat alkalmazni. A diákok a tervek szerint a tagvállalatoknál kapnak majd munkát. Katona József, a Kapos Holding Zrt. marketing- és kommunikációs igazgatója: "Az elméleti ismereteiket a gyakorlatban is tudniuk kell alkalmazni, ez a képzés ebben segít. Hozzánk tíz diák érkezik majd az egyetemről. Pénzügy-számvitel és marketing szakmában. Mi szeretünk fiatalokkal dolgozni, mert ők nyitottak, kreatívak és rugalmasak. Nem utolsó sorban költséghatékony is az ő foglalkoztatásuk."

A felmérések szerint annak a pályakezdő fiatalnak, aki valós munkahelyen töltötte a gyakorlatát, háromszor nagyobb esélye van arra, hogy munkát találjon.

Címkék: egyetem, holding, duális, hallgató, fizetés, diák, Kaposvár, gazdaság