Nem volt ritka látvány az elmúlt szezonban, hogy sorok kígyóznak a fonyódi kikötőben. A nyár utolsó forró hétvégéjén is sokan utaztak katamaránnal Badacsonyba. Emellett a komp és a vízitaxi is kifejezetten népszerű volt 2014-ben. Halmos Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója: "Mind a menetrendi hajózás, mind a sétahajózás tekintetében 627 ezer főt szállítottunk, ami azt jelenti, hogy 100 ezerrel voltunk jobbak a 2013-as évnél. Ez közel 20 százalékos emelkedést jelent."

Felmérések szerint tíz százalékkal többen pihentek tavaly Magyarországon, mint a korábbi években. A turisták többször és rövidebb időre utaztak, átlagosan egy vagy két éjszakát töltöttek el leginkább apartmanokban. A szálláshelyeken a július és az augusztus a teljes belföldi forgalom 45 százalékát adta, de sokan pihentek októberben is. A második legnépszerűbb megye Somogy volt a vendégek között.

H. Szabó Sándor felvétele
H. Szabó Sándor felvétele

Tizenötezren voltak kíváncsiak a koncertekre az ötödik Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon. Ez volt az a kulturális esemény, amely a legtöbb turistát vonzotta tavaly a megyeszékhelyre.

A kaposvári Tourinform vezetője, Mayerné Bocska Ágnes azt mondja, hogy ebben a növekedés a szakemberek sok éves munkájának eredménye: "Kaposvár messze meghaladta az országos 10 százalékot, erre nagyon büszkék lehetünk. Attrakció szinten azt tapasztaltuk, hogy a Desedai Látogatóközpont iránt volt az egyik legnagyobb érdeklődése."

A Deseda ugyanakkor egész évben népszerű a horgászok és a kirándulni vágyók között.

Címkék: turista, Kaposvár, vendég, Deseda, Balaton, gazdaság