A délutáni órákra a 378 forintos svájci frank csúcs mérséklődött és beállt 320 forintra. Ennyiért adtak egy alpesi valutát. Szerdához képest, azonban még így is mintegy 60 forinttal emelkedett az árfolyam. Ennek ellenére nem sokan akarták valutájukat eladni a pénzváltóknak.   

A hirtelen árfolyamrobbanás annak köszönhető, hogy a svájci jegybank megszüntette a évek óta tartó árfolyamküszöbét az euróval szemben.   

A lakáshitelesek jó részét az árfolyamrögzítés intézménye most megmentette, ám az autóhitelesek nagyon rosszul jártak. Vámi Attila, a Corner Autó Kft. vezetője: "Gyakorlatilag a tartozás mértéke, tehát a tőketartozás az árfolyamváltozás miatt akár a többszörösére is rúghat, az autó értéke viszont folyamatosan lefelé megy, tehát ebből adódóan lehet olyan, hogy a hitel akár az autó értékének a dupláját is meghaladja."

Rosszul járnak ugyanakkor az árfolyamgátasok a forintosítás után, írja elemzésében az egyik internetes gazdasági oldal. A Pénzcentrum szerint ők ugyanis két lehetőség közül választhatnak.

Ha az adósok árfolyamrögzítés nélkül törlesztik hitelüket, akkor egy hat millió forintos tartozású és 12 éves futamidejű hitel esetén az 55 ezer forintos törlesztő 58 ezerre emelkedik. Ha az árfolyamgátat választják, akkor annak lejárata után ez az 55 ezres havi törlesztő 76 ezer forintra emelkedik. Az a pénz, amit nem fizetnek ki, az árfolyamgát miatt hozzáadódik a tőketartozáshoz, vagyis ez folyamatosan növeli a tartozást.

Címkék: valuta, árfolyam, frank, euró, deviza, hitel, gazdaság