A kondenzációs kazán felépítése és működése teljesen eltér a hagyományos cirkókétól. Akár egy turbómotornál, felesleges energia alig távozik az égéstermékkel együtt a szabadba.

Takács Vendel, gázszerelő mester: "A régi készülékeknél közel 200 fok, ami kimegy a kéményen, ennél pedig 50 fok, amit tudunk mérni. Ez azért van így, mert a rendszer föntről lefelé éget, vagyis a füstgázt is még egyszer megforgatja a kazántestben és ezáltal azt a hőt, a füstgáz hőmérsékletét is felhasználja a fűtővíz felmelegítéséhez."

Egy Európai Uniós szabályozás miatt idén szeptember 26-a után már csak ilyen készülékeket lehet forgalomba hozni és felszerelni.

A jelenleg használatos gázkazánok többségének energiahatékonysága  86 százalék alatt van, ezen akarnak változtatni az új szabályokkal. Ennek a teljesítéséhez azonban mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a vevőknek. Legkevesebb 150 ezer forinttal drágítja meg az előírás a költségeket, de ez akár egy millió forint is lehet.   

Horváth István, a Partner Kisáruház üzletvezetője: "120 ezer forint körül lehet egy kéményes gázkazánt venni, turbósban is már olyan 130-150 ezer forint körül. A kondenzációs kazánok legalább 100 ezer forinttal drágábbak, ez is típustól függ. Csak egy új építésű háznál a kéményrendszer, illetve a füstgáz elvezetése is hozzá jönne ..."

A régi gázkazánok 2018-ig még szabványosak, de azt követően már azokat is le kell cserélni, ha az általuk kibocsátott nitrogén-oxid meghaladja az 56 mg/kWh határértéket.

Címkék: kondenzációs, hatékony, kazán, energia, gáz, gazdaság