A hatóság MTI-hez eljuttatott szerdai közleménye szerint a vizsgált kutyatápok mintegy ötödénél találtak kisebb jelölési hiányosságot a szakemberek, míg a címkén feltüntetett összetevők - nyersfehérje, nyersrost, nyersolaj és -zsírok, illetve a nyershamu százalékos mennyisége - vizsgálatakor 16 tételnél találtak valamilyen hibát - derült ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) legújabb terméktesztjén, amelyben 41, felnőtt kutyáknak szánt teljes értékű száraz kutyaeledelt ellenőriztek.

A legtöbb probléma a nyersrost tartalommal akadt: a laboratóriumban mért eredmények többnyire magasabb értéket mutattak, mint amit a gyártó garantált.

A termékteszt szerint a kötelező információkon túl az előállítók gyakran önkéntes címkézési adatokat, mint a garantált makroelem, garantált vagy hozzáadott nyomelem és vitamin tartalom is feltűntetnek a csomagoláson. A makroelem - nátrium, kalcium, foszfor - vállalásoknál az érintett 14 kutyatáp felénél, míg a nyomelemek - réz, vas, mangán, cink, szelén - esetében a 28 termék negyedénél mutattak ki a vállalttól eltérő értéket a laborvizsgálatok.

A közlemény szerint a vizsgálat pozitív tapasztalata, hogy egyetlen terméknél sem volt szükség súlyosabb szankció - például forgalomból való kivonás elrendelésére. Az ellenőrök értékelték a termékek csomagolását, ellenőrizték, hogy jelölésük megfelel-e a jogszabályi előírásoknak, valamint összevetették a címkén feltüntetett összetevők értékeit a laboratóriumi vizsgálatok eredményeivel.

A feltárt hiányosságok miatt az eljárások folyamatban vannak. A termékek rangsora és a vizsgálat részletes eredménye elérhető a Nébih honlapján.

Címkék: táp, nébih, kutya, gazdaság