Becsey Zsolt, közlekedésért felelős helyettes államtitkár kifejtette: mint minden rendszer, így a hazai útdíjrendszer átalakításánál is előfordulhatnak ideiglenes problémák, a türelmi idő ezek kezelését szolgálja.

A türelmi idő a rendszert használóknak és a rendszert kialakítóknak is lehetőséget biztosít arra, hogy a megyei matricák használata egyértelmű és jól működő legyen - emelte ki a helyettes államtitkár.

Az NFM korábban azt közölte: türelmi idő segíti a közlekedőket, hogy megszokják, egy adott megyében mely szakaszokon érvényes a megyei matrica. Átmeneti rendelkezésként azok az autósok, akik a díjköteles szakaszokat januárban matrica nélkül használják, mentesülhetnek a 14 875 forintos pótdíj megfizetése alól, ha legkésőbb február végéig a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati irodájában a szolgáltatási díj megfizetése mellett (1470 forint) az adott szakaszra érvényes megyei vagy országos éves matricát váltanak.

Az a bizonyos tábla...
Az a bizonyos tábla...

A matricák viszont jól fogynak egyelőre. Hétfő délután négy óráig összesen 360 ezer e-matricát értékesített a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt., az eladott matricákból mintegy 210 ezer az idén január elsejével bevezetett megyei matrica volt - mondta Kibédi-Varga Lajos, a NÚSZ Zrt. szóvivője.

Kibédi-Varga Lajos kiemelte, hogy a megyei matricák nem a megváltástól számított egy évig, hanem egységesen 2016. január 31-ig lesznek érvényesek.

Címkék: nemzeti fejlesztési minisztérium, matrica, útdíj, fogy, gazdaság