Egy hete dolgozik könyvelőként a kaposvári Videotonban Katona Tímea. A fiatal pályakezdő azt mondja a diplomaszerzés után nehezen tudott elhelyezkedni, így örül annak, hogy ide felvették.

- A fizetésemmel meg vagyok elégedve. Átlagosnak mondanám, de ugye nem kell kimennem külföldre, családommal itthon tudok maradni, úgyhogy nagyon örültem neki, hogy sikerült pályakezdőként elhelyezkedni, nagyon nehéz számunkra, mivel ugye nincsen tapasztalatunk, ezért ugye nagyon sok helyre nem szeretnének felvenni minket - mondta Katona Tímea, a Videoton Elektro-plast Kft. könyvelője.

Akit azonban felvesznek valamilyen céghez, az most jól járhat. Somogyban ugyanis a friss diplomások bruttó átlagkeresete több mint 210 ezer forint, Ezzel megyénk a diplomás fizetések tekintetében a középmezőnybe tartozik.

Sokat érhet egy diploma.
Sokat érhet egy diploma.

A friss diplomások közül is a legjobban az informatikusok keresnek. Ők átlagosan 281 ezer forintot visznek haza, őket követik a műszaki területen dolgozók, majd a katonák.

A megyei munkaügyi központ adatai szerint jelenleg minden ötödik álláskereső 25 év alatti. Diplomája viszont csak nagyon kevés állástalannak van.

- Jelenleg a 25 év alatti nyilvántartott álláskeresők végzettségét nézem, akkor kb. 44 százalékuk akik általános iskolai végzettséggel rendelkezik. 33 %, aki középiskolai végzettséggel rendelkezik, 22 %, aki szakiskolai végzettséggel rendelkezik és nagyjából 1,5 százalék, aki felsőfokú végzettséggel - tette hozzá Szikra László, a Somogy Megyei Munkaügyi Központ igazgatója.

A munkaügyi központ vezetője arról is beszélt, hogy hamarosan ifjúsági garancia program néven új kezdeményezés indul, amellyel a fiatalok munkanélküliségi arányán kívánnak javítani.

Címkék: fizetés, diploma, somogy, gazdaság